Fokus

Koliko je realno rešenje o dve države: Iz EU poručuju da je to jedino moguće, Netanjahu odbija

Komentari

Autor: Euronews, Gardian

24/01/2024

-

13:07

Koliko je realno rešenje o dve države: Iz EU poručuju da je to jedino moguće, Netanjahu odbija
Koliko je realno rešenje o dve države: Iz EU poručuju da je to jedino moguće, Netanjahu odbija - Copyright Tanjug AP/Ohad Zwigenberg, Bashar Taleb, Maya Alleruzzo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako se poslednjih dana sve glasnije čuju zahtevi da se rat između Izraela i Hamasa završi  uspostavljanjem dve države, a poslednji takav predlog stigao je i od visokog zvaničnika Evropske unije Žozepa Borelja, izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je odbio takav predlog rešenja sukoba. 

Inače, izraelska vojska se, kako piše Euronews, suočila sa velikim gubitkom, kada je u eksploziji u Pojasu Gaze stradao čak 21 vojnik, najviše od oktobra.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da su vojnici pripremali eksploziv za rušenje dve zgrade u ponedeljak kada je militant ispalio raketnu granatu na obližnji tenk, što je izazvalo eksploziju. Zgrade su se srušile na vojnike.

Izraelski premijer izjavio je danas da će Izrael nastaviti borbe u Gazi do "apsolutne pobede", uprkos tome što je pretrpeo jedan od najtežih dana od početka vojne ofanzive na palestinsku enklavu.

"Juče smo doživeli jedan od najtežih dana od izbijanja rata. U ime naših heroja, u ime naših života, nećemo prestati da se borimo do apsolutne pobede", rekao je Netanjahu, prenosi Rojters.

On je rekao da vojska istražuje "tragediju" u kojoj je 21 vojnik poginuo kada je došlo do eksplozije na zgradama u centralnoj Gazi.

Netanjahu obećao je da će nastaviti rat sve dok Izrael ne slomi Hamas i izbori slobodu za više od 100 talaca koji su zarobljeni u Gazi. Izraelci su, međutim, sve više podeljeni oko toga da li je moguće uraditi bilo šta. Veliki broj poginulih vojnika koji su juče stradali u eksploziji, prema pisanju Euronewsa, mogao bi da doda novi zamah pozivima Izraelu da pauzira ofanzivu ili je čak potpuno zaustavi.

Dve države ili?

Šta je rešenje sa dve države i koliko je to rešenje zapravo realno? Naime, najjednostavnije rečeno, rešenje sa dve države, odnosno stvaranje palestinske države pored Izraela okončalo bi ovu krizu. Na kopnu između reke Jordan i Sredozemnog mora postojale bi dve države.

Rešenje o dve države postalo je najšire prihvaćena politika na međunarodnom nivou, iako Izraelci i Palestinci to sve više vide kao nešto što nije moguće, piše Gardijan.

Profimedia

 

Zašto je to tako teško postići?

Ono što sprečava Palestince da formiraju državu je kontrola od strane Izraela. Naime, Izrael je preuzeo kontrolu nad palestinskim teritorijama - Gazom, Zapadnom obalom i Istočnim Jerusalimom - 1967. godine i Palestinci od tada žive pod vojnom vlašću. Napori uz međunarodno posredovanje od 1990-ih pa nadalje nisu uspeli da promene ovaj status kvo.

Čak i da se to okonča, malo je zemlje na kojoj bi Palestinci mogli da izgrade svoju državu. Izraelski pokret za naseljavanje na palestinskim teritorijama sada broji oko 700.000 ljudi.

Čak i ako bi Izrael bio pod pritiskom da okonča svoju vojnu vlast, sami Palestinci su duboko podeljeni, sa grupama kao što je međunarodno priznata Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) koja podržava rešenje o dve države, dok islamistički pokret Hamas traži uništenje Izraela.

Netanjahu i je i ranije odbijao ovo rešenje

Izraelskom premijeru nije ovo prvi put da odbija rešenje o dve države. Ovaj premijer, sa najdužim stažom na toj funkciji, nikada nije prihvatio ideju o pravoj palestinskoj državi, piše Gardijan.

Netanjahu je 2009. rekao da bi "palestinska država" u teoriji mogla da postoji uz Izrael, ali su uslovi bili toliko strogi da se ne bi smatrala suverenom državom, bez vojne kontrole ili kontrole nad sopstvenim vazdušnim prostorom. On je 2017. rekao da nije zainteresovan za rešenje o dve države.

Iako ni ranijih godina nije podržavao stvaranje palestinske države, postavlja se pitanje zašto sada njegove reči imaju toliko odjeka. Kako piše Gardijan, to je zbog trenutnog rata Izraela i Hamasa i njegovih razornih dejstava. Ova situacija u Poajsu Gaze, dala je novi zamah stranim vladama i diplomatama koje žele da se pozabave izraelsko-palestinskom krizom.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Ipak, Netanjahuove reči su takođe dovele izraelske saveznike, kao što su SAD i Velika Britanija, u težak položaj. Vašington i London dugo su štitili Izrael od međunarodnog pritiska ponavljajući da je pregovaračko rešenje sa dve države – ma koliko izgledalo nemoguće – izvodljiv plan za okončanje krize.

Netanjahuovi komentari razotkrili su neuspehe te politike, a diplomate sada razmatraju kako bi Izrael mogao biti primoran, verovatno kroz sankcije, da okonča okupaciju.

S druge strane, mnogi Palestinci i neki Izraelci sada zagovaraju "rešenje jedne države" u kojem se stvara binacionalna sekularna država. Izraelska vlada to smatra neprihvatljivim jer bi to u stvari bio kraj jevrejske države, jer ne bi imali demografsku većinu.

Borelj i izraelski ministar

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU, kojem je prisustvovao i predstavnik Izraela, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da Izrael nije uspeo da se angažuje na mirovnom samitu u Briselu.

Borelj je rekao da ministar Izrael Kac iskoristio sastanak za promociju kontroverznog rešenja o pravljenju veštačkog ostrva kod obale Gaze i železnicu do Indije, te da te dve stvari uopšte nemaju nikakve veze sa mirovnim pregovorima.

"Imali smo zadovoljstvo da gledamo dva veoma zanimljiva video-snimka, jedan o projektu veštačkog ostrva koje će služiti kao luka... i drugi o projektu izgradnje železničke pruge koja povezuje Bliski istok sa Indijom... Mislim da je ministar mogao bolje da iskoristi svoje vreme da se brine o situaciji u svojoj zemlji ili velikom broju poginulih u Gazi", rekao je Borelj novinarima posle sastanka.

profimedia

 

Prema diplomatskom izvoru koji je govorio pod uslovom anonimnosti, Kacova odluka da pokrene inicijativu tokom diskusija usredsređenih na potencijalne buduće mirovne pregovore je ostavila ministre EU "zbunjenima".

Kac nije sugerisao da bi ostrvo moglo da se koristi za smeštaj stanovnika Gaze, niti je povezao inicijativu sa takozvanim rešenjem dve države, dodao je diplomatski izvor.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je da je odlučan da teži rešenju dve države na Bliskom istoku, bez obzira da li je Izrael spreman da učestvuje ili ne.

"Mir je veoma opšti cilj, niko ne bi rekao da je protiv mira, po našem mišljenju, trebalo bi da prestanemo da govorimo o miru na Bliskom istoku, već da govorimo o specifičnostima, o rešenju dve države", rekao je Borelj.

Njegove izjave usledile su dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo potvrdio da je protiv uspostavljanja bilo koje palestinske države jer bi to predstavljalo "egzistencijalnu opasnost" za Izrael. Aludirajući na izraelski cilj da uništi Hamas u njegovom tromesečnom ratu u Pojasu Gaze, Borelj je rekao novinarima:

"Koja su druga rešenja koja imaju na umu? Naterati sve Palestince da odu? Ubiti ih sve? … Način na koji uništavaju Hamas nije način na koji se to radi. Tako će zapečatiti mržnju svim narednim generacijama".

Komentari (0)

Svet