Planeta

Kina opet povećala vojni budžet za 7,2 odsto, u zadnjih 10 godina udvostručen

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

09:13

Kina opet povećala vojni budžet za 7,2 odsto, u zadnjih 10 godina udvostručen
Kina opet povećala vojni budžet za 7,2 odsto, u zadnjih 10 godina udvostručen - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto - na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara, navedeno je u nacrtu budžeta objavljenom danas na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa. 

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi Saut čajna morning post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika Si Đinpinga i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana. 

Premijer Li Ćijang je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je danas započeo zasedanje, rekao da će zemlja "sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost" i "čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese".

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti „nezavisnosti Tajvana“ i spoljnom mešanju, navodi Saut čajna morning post.

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i "nepokolebljivo" unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćijang podneo izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta. 

U izveštaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet