Fokus

Počinju "Dve sesije", godišnji skup koji umnogome određuje put Kine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2024

-

14:35

Počinju "Dve sesije", godišnji skup koji umnogome određuje put Kine
Počinju "Dve sesije", godišnji skup koji umnogome određuje put Kine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Peking je opet domaćin "Dve sesije", najvećeg političkog skupa u toku kalendarske godine u Kini. Dve sesije su tradicionalni skupovi dva krupna tela, Svekineskog narodnog kongresa (zakonodavno telo) i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta (političko telo). Sastanci najčešće traju dve sedmice i uvek se održavaju početkom marta.

"Dve sesije" su retka prilika da se sastane najviše zakonodavno telo u NR Kini, Svekineski narodni kongres, koje broji više od 3000 delegata iz cele Kine. Kako piše engleski Gardijan, Svekineski narodni kongres je iz perspektive zapadnih demokratija "rubber stamping" parlament, tj. telo koje zapravo ne raspravlja o zakonima, već ih potvrđuje. Zasedanje kongresa traje između jednu i dve sedmice.

S druge strane Svekineski narodni politički konsultativni savet je političko i savetodavno telo koje okuplja najširi front zainteresovanih partija (u smislu frakcija i interesnih grupa KP Kine), diplomata, biznismena, novinara, umetnika i uopšte faktora i činilaca društvenog života NR Kine. Broj delegata varira, ali je skup SNPKS posebno važan jer za razliku od skupa SNK raspravlja o politikama i pravcima, tj. smeru u kojem se kreće društvo i njegov razvoj.

Liderstvo Si Đinpinga nije pod znakom pitanja

Ovogodišnje "Dve sesije" su posebno u žiži interesovanja jer se očekuje dalja konsolidacija moći predsednika NR Kine, Si Đinpinga, nakon što je prošle jeseni završen kongres Komunističke partije Kine, čije su odluke potvrdile Sijevo liderstvo i posvećenost proširenju njegovih ovlašćenja i odluci iz 2018. godine da nastavi da vodi zemlju i nakon završetka drugog mandata na mestu lidera zemlje i partije. BBC izveštava o "potrebi" kineskog rukovodstva za "velikom objavom" kako bi se učvrstilo poverenje u vladu NR Kine.

Po pisanju CNN-a, sem političkih pitanja učvršćenja liderstva predsednika Sija, u žiži interesovanja "Dve sesije" će biti i ekonomska pitanja, s obzirom na predviđanja da će premijer Li Ćang predstaviti plan za rast ekonomije u 2024. godini od čak 5%, što analitičari CNN-a nazivaju "ambicioznim".

Kineski mediji optimistično o predstojeće "Dve sesije", fokus ekonomija

Kineski mediji, s druge strane, prenose da će ovogodišnje "Dve sesije" biti sledeći veliki političko-društveni događaj nakon skoro završenog Kongresa Partije, na kojem će biti izneseni stavovi zakonodavnog, administrativnog i savetodavnog sistema koji će ojačati kineski model demokratije, kako piše Čajnadejli.

Čajnadejli završava u optimističnom tonu, tj. da će planovi Partije i rukovodstva biti ostvareni do 2035. godine, te da se Kina kreće u smeru stvaranja jake socijalističke države i povezuje simboliku ovogodišnje "Dve sesije" sa kineskim kalendarom, po kojem je ovo godina zeca, koji je simbol dugovečnosti, mira i prosperiteta u kineskoj kulturi.

CCTV na engleskom piše o predviđenom ekonomskom rastu, od 4.5 do čak 8% u pojedinim regionima, što će prema podacima CCTV iznositi oko 5% na nacionalnom nivou. Nadanja u ubrzani ekonomski rast i pozitivne odjeke ovogodišnje "Dve sesije" su podržane i značajnim godišnjicama, s ozbirom na to da se ove godine obeležava 70. godišnjica Svekineskog narodnog kongresa i 75. godišnjica Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta.

Teritorijalni integritet, bivši ministri i vojska, pitanja koja su uvek u centru interesovanja

S druge strane, podsećanja radi, "Dve sesije" su ranije bile teren na kojem je iznesen stav NR Kine za produžetkom kontrole nad Hong Kongom, te se ove godine očekuje i pominjaje Tajvana u ovom kontekstu, tj. dalje određenje ili utvrđenje kineskog stava po pitanju Tajvana. Nezanemarljivo je i pitanje Makaa i Tibeta, Južnog kineskog mora, tj. celovitosti i teritorijalnog integriteta NR Kine u celini, o kojem će sasvim sigurno biti iznet stav tokom "Dve sesije".

Tokom "Dve sesije" raspravljaće se i o sudbini dva bivša ministra, ministra spoljnih poslova Ćin Ganga i ministra odbrane Li Šangfua, koji su smenjeni tokom prošle godine. Od smene ministri se nisu pojavljivali u javnosti, niti su u javnosti iznošeni razlozi za smenu, a očekuje se da ovogodišnje "Dve sesije" daju odgovore i na ova intrigantna pitanja, kako piše Gardijan.

S obzirom na to da se radi o dva odvojena skupa, skup Svekineskog narodnog kongresa počinje danas, dok skup Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta počinje sutra. Očekuje se da oba skupa traju otprilike deset dana, kako izveštava Kineski internacionalni radio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet