Fokus

Li Ming: Kineska ekonomija napreduje, saradnja sa Srbijom na obostranu korist

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

10:49

Li Ming: Kineska ekonomija napreduje, saradnja sa Srbijom na obostranu korist
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ambasador Li Ming poručio je danas da podaci iz 2023. govore da kineska ekonomija stabilno napreduje, kao i da je Peking spreman da nastavi sa podržavanjem društvenog i ekonomskog razvoja Srbije, na obostranu korist.  

Ming je naveo da je tokom prošle godine kineski doprinos svetskom ekonomskom rastu iznosio 32 odsto, te da Peking nastavlja da bude njegov najsnažniji motor.  

"Osnove kineske ekonomije se neprekidno poboljšavaju i neće se promeniti osnovni trend dugoročnog unapređenja. U pogledu industrijskih delatnosti, Kina je jedina koja pokriva sve kategorije prema industrijsko klasifikaciji UN", istakao je Ming u autorskom tekstu za Politiku.  

On je dodao da je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva navela da će svaki rast kineske ekonomije od jedan odsto unaprediti nivo proizvodnje drugih ekonomija u proseku za 0,3 odsto.  

"Ukupan iznos kineskog uvoza i izvoza 2023. godine je iznosio 41,76 triliona juana, te Kina ostaje najveća globalna zemlja trgovine i glavni trgovinski partner više od 140 država i regiona", precizirao je on.  

Ambasador je istakao i da ga, kada je reč o Srbiji, raduje to što je pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića ekonomski razvoj tokom prošle godine ostvario izuzetne rezultate.

On je dodao da BDP Srbije 2023. godine porastao za 2,5 odsto u odnosu na prethodnu i dostigao 69 milijardi evra, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Ming je istako da uspešnu saradnju između Pekinga i Beograda dokazuje i Sporazum o slobodnoj trgovini, a da je trgovinska razmena dve zemlje povećana za 23,7 odsto tokom prethodne godine.  

"Do trećeg kvartala Kina je ostala na prvom mestu po visini ulaganja u Srbiji, a brojni projekti i saradnje, poput Železare Smederevo HIBS, beleželi su uspeh i napredak, donoseći opipljive koristi za razvoj Srbije i lokalno stanovništvo", podvukao je kineski ambasador.   

On je dodao da je Peking spreman da ulaže zajedničke napore sa Srbijom u dalje produbljivanje praktične saradnje u različitim oblastima.  

"Da zajedno na putu ka modernizaciji podižemo kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo na viši nivo", naveo je Ming.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet