Društvo

Novi kineski ambasador u Srbiji: Kina i Srbija imaju hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

22:12

Novi kineski ambasador u Srbiji: Kina i Srbija imaju hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Kine Li Ming organizovao je prijem povodom uspešnog održavana Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i Put i stupanja na dužnost u Srbiji, naglasivši da su naše dve zemlje duhovno povezane, jer imaju i hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost.

"Naša dva naroda duhovno su povezana, jer imaju hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost, kao i za pravdu i pravičnost, i zato smo prirodno dobri prijatelji i partneri", rekao je ambasador na prijemu, kojem su prisustvovali brojni članovi Vlade i predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Rusije i SAD, Aleksandar Bocan Harčenko i Kristofer Hil.

Kineski ambasador je ocenio i da će produbljivanje saradnje u oblastima kao što su kultura, sport i turizam doneti novi sjaj u novoj eri odnosa Srbije i Kine.

Izrazio je zadovoljstvo što je obilazeći gradove kao što su Beograd, Novi Sad, Smederevo, i projekte poput brze pruge Beograd-Budimpešta, Železaru u Smederevu i autoputeve, video dinamičnu izgradnju infrastrukturnih projekata, brzi razvoj gradova, pozitivnu atmosferu koja svuda vlada, kao i vitalni trend tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije. 

"Dok idemo napred rame uz rame i radimo združenim naporima, naša uzajamno korisna saradnja će stalno nizati nove rezultate na tlu Srbije, koji će se večno usaditi u srca naših naroda", rekao je Li.

Izrazio je zadovoljstvo što može da stupi na dužnost u Beogradu u važnom trenutku razvoja kinesko-srpskih odnosa. 

Ambasador je podsetio da je prošle sedmice pratio predsednika Vučića na Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, tokom kojeg se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, što je rezultiralo nizom važnih konsenzusa i unapredilo kinesko-srpske odnose na novi istorijski nivo.

"Vladini resori i kompanije naše dve zemlje potpisali su dvadesetak sporazuma o saradnji, koji pokrivaju široku lepezu oblasti kao što su privreda, trgovina, izgradnja infrastrukture, nauka i tehnologija, kultura i upravljanje slučajevima hitnosti, koji su doprineli daljem oslobađanju potencijala za saradnju" rekao je Li.

Ambasador je naglasio da je Sporazum o slobodnoj trgovini otvorio prozor za povećanje saradnje u dvosmernim investicijama trgovine. 

 "Kvalitetni i specijalni proizvodi kao što su jabuka, vino, med, teletina, imaće dobru šansu da se plasiraju na ogromnom kineskom tržištu sa 1,4 miliona stanovnika", kazao je on.

Ambasador je podsetio da su dve strane potpisale srednjoročni akcioni plan o saradnji u okviru zajedničke izgradnje Pojas i put, koji predstavlja plan saradnje za budući period u važnim oblastim kao što su izgradnja infrastrukture, nauka i tehnologija i kultura, kao ubrizgavanje novog impulsa u kvalitetnu zajedničku izgradnju Pojasa puta.

"Kina i Srbija su čelični prijatelji"

Dodao je da je ponosan što je bio učesnik i svedok tom važnom trenutku kinesko-srpske odnose, a svestan sam i velike odgovornosti.

"Kina i Srbija su čelični prijatelji. Naši bilateralni odnosi su izdržali test globalnih promena i postali čvršći. Ključni razlog za to je što se naše dve strane stalno rukovode konsenzusima dvojice šefova država, a takođe i pridržavaju principa međusobnog poštovanja, ravnopravnog tretiranja, dijaloga i saradnje kao i zajedničke pobede", rekao je ambasador.

Li Ming je naglasio da je potebno da svestrano ostvarijemo konsenzuse postignute između dvojice šefova država i neprestano produbljujemo međusobno političko poverenje.     

"Kineska strana čvrsto podržava Srbiju u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i u zaštiti njenih nacionalnih interesa i narodnog dostojanstva", rekao je on.

Naglasio je da Peking visoko ceni i to što se srpska strana pridržava principa "jedna Kina", razume i podržava vitalne interese i značajne brige kineske strane.

Li je rekao da moramo ojačati povezanost razvojnih strategija i unaprediti našu praktičnu saradnju na još viši nivo, kako bismo je učinili još kvalitetnijom. 

"Dok neprestano učvršćujemo naše rezultate u oblasti izgradnje infrastrukture, moramo dalje istraživati nove tačke za rast u oblastima kao što su digitalna privreda, nauka i tehnologija, kao i zelena energija, koristeći komplementarne prednosti", rekao je ambasador.

Moramo, kako je dodao, povećati i povezanost naših naroda.         

"Moramo svestrano ojačati saradnju u oblastima kao što su kultura, sport, turizam, te pojačati uzajamno upoznavanje naših naroda, kako bi čelično prijateljstvo između Kine i Srbije pokazalo novi sjaj u novoj eri", rekao je ambasador Li.

Naglasio je da se Kina u vreme kada se svet nalazi u velikim promenama, stalno pridržava miroljubivog razvoja, strategije otvorenosti i uzajamnih koristi, odlučno štiti međunarodnu pravdu i zagovara pravi multilateralizam.   

"Verujemo da čovečanstvo pripada zajednici zajedničke budućnosti. Kini će biti dobro ako bude dobro svetu. Kada je Kini dobro, svetu će biti još bolje", naveo je ambasador.

Podsetio je da je predsednik Si Đinping  u tu svrhu izneo inicijativu Pojas i put, globalnu inicijativu za razvoj,  bezbednost za civilizaciju, koje su naišle na široku podršku međunarodne zajednice. 

"Na ceremoniji otvaranja foruma je predsednik Si Đinping najavio osam aktivnosti u svrhu kvalitetne izgradnje Pojasa i puta, zahvaljujući čemu se može očekivati da će u narednih pet godina, od 2024. do 2028, ukupna razmena u robama i uslugama dostići iznos preko 32 triliona američkih dolara", rekao je Li Ming.

Naveo je da je u tri kvartala ove godine, kineska privreda porasla za 5,2 odsto i pokazala jaku otpornost, veliki potencijal i ogromnu vitalnost.

Ambasador se skupu u uvodnom delu obratio rečenicom na srpskom u koju, kako je rekao, uložio maksimalne napore da je nauči.

"Ako vam je zvučalo čudno kad sam govorio, srpski jezik je stari jezik sa složenom gramatikom, i samo ta rečenica me koštala pola dana da je naučim", rekao je kineski ambasador i dodao da mu je najveća žalost što nije upisao srpski jezik i književnost.

Komentari (0)

Srbija