Politika

Vučević: Vojna saradnja Srbije i Kine modernizuje odbrambene kapacitete VS

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

10:25

Vučević: Vojna saradnja Srbije i Kine modernizuje odbrambene kapacitete VS
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Vojna saradnja Kine i Srbije podržava modernizaciju odbrane Srbije i osnažuje njene odbrambene kapacitete, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučević je, u intervjuu za kineski državni medij Global tajms, istakao da se raduje povodom daljeg razvoja saradnje Kine i Srbije, posebno u oblasti odbrane.

Prema njegovim rečima, isporukom kineskog protivvazdušnog raketnog sistema srednjeg dometa FK-3 Srbiji, kao i kineskih bespilotnih letelica CH-95 i CH-92A, Vojska Srbije značajno jača i stiče sposobnosti koje nije imala.

"Nastavićemo da unapređujemo naše sposobnosti, kako u ljudskim resursima, tako i u naoružanju i vojnoj opremi, kako bismo mogli da zaštitimo svoj narod, gde god da živi, i kako bismo bili garant nezavisnosti Srbije", istakao je Vučević.

Ministar je naglasio da su sve odluke u vezi sa nabavkom opreme i modernizacijom vojske zasnovane na temeljnim analizama i stručnim procenama nadležnih organa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vučević je zahvalio Kini za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog doslednog i principijelnog stava po pitanju Kosova i Metohije.

Vučević je istovremeno ponovio da Srbija podržava princip "jedne Kine" i osuđuje sve pokušaje ugrožavanja njenog jedinstva u vezi sa pitanjem Tajvana.

Potpredsednik vlade je istakao da Kina, za razliku od drugih velikih sila, ne postavlja nikakve uslove za saradnju sa Srbijom, navodeći da je Kina jedan od najpouzdanijih prijatelja Srbije.

"Sve u svemu, odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina izuzetno bliski i razvijaju se uglavnom zahvaljujući odličnim odnosima dva predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. O tradicionalnom "gvozdenom prijateljstvu" svedoči i činjenica da će se za dve godine obeležavati 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje", naglasio je Vučević.

Vučević je takođe rekao da Srbija smatra Kinu jednim od ključnih faktora koji doprinose globalnom miru i stabilnosti, što se, kako je naveo, nebrojeno puta dokazalo kineskom mirnodopskom politikom i mudrim političkim potezima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija