Politika

Vučević sa generalom Džang Jousjom o saradnji Srbije i Kine u oblasti odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

17:42

Vučević sa generalom Džang Jousjom o saradnji Srbije i Kine u oblasti odbrane
Vučević sa generalom Džang Jousjom o saradnji Srbije i Kine u oblasti odbrane - Copyright Tanjug/ Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Pekingu sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Kine generalom Džang Jousjom sa kojim je razgovarao o značaju saradnje u oblasti odbrane, za koju je istaknuto da je razvijena, intenzivna i da se konstantno unapređuje.

Vučević, koji boravi u Pekingu na Trećem forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put" kao deo zvanične delegacije Srbije, predvođene predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, naglasio je da lični odnosi Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga daju poseban pečat tradicionalnom čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar je zahvalio na podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i zaštiti naših nacionalnih interesa, ocenjujući da je principijelan i dosledan stav Kine po pitanju Kosova i Metohije dokaz iskrenog prijateljstva.

On je naglasio da Republika Srbija dosledno i iskreno podržava politiku "Jedne Kine". 

"Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku i uprkos svim pritiscima nastavlja sa odgovornom politikom mira i stabilnosti," istakao je Vučević dodajući da Srbija ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Kine, Vučević je ukazao na značaj obostrane zainteresovanosti za njeno unapređenje na još viši nivo.

Vojnotehnička saradnja, naglasio je, najrazvijeniji je segment saradnje u oblasti odbrane sa Kinom, dodajući da je u prethodnom periodu u ovoj oblasti učinjen najkonkretniji napredak.

Tokom sastanka razgovarano je i o modalitetima saradnje u segmentu opremanja bespilotnim letelicama i sistemima protivvazduhoplovne odbrane, koji su značajan element odbrane našeg vazdušnog prostora i naše zemlje. 

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o značaju i mogućnostima daljeg razvoja vojno-vojne saradnje, saradnje u oblasti vojne medicine, kao i vojnoobrazovne saradnje.

Komentari (0)

Srbija