Politika

Vučević otvorio "Evropsku konferenciju CISM": "Vojno neutralna Srbija želi da doprinese afirmaciji mira i viteštva"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

11:55

Vučević otvorio "Evropsku konferenciju CISM": "Vojno neutralna Srbija želi da doprinese afirmaciji mira i viteštva"
Vučević otvorio "Evropsku konferenciju CISM": "Vojno neutralna Srbija želi da doprinese afirmaciji mira i viteštva" - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas "Evropsku konferenciju CISM" i tom prilikom istakao zadovoljstvo da se obrati učesnicima koje je okupila ova međunarodna konferencija u Beogradu, pre svega zbog velikih jubileja koje obeležava ta organizacija  - 75 godina od osnivanja, ali i 20 godina članstva Srbije u njoj.

"Počastvovani smo što možemo da budemo domaćini ove konferencije, a posebno smo počastvovani što su se predstavnici oružanih snaga iz 22 evropske države okupili danas u Beogradu, u Srbiji pod nimalo lakim međunarodnim okolnostima. I to ne govorim samo formalno, nego zaista suštinski, iskreno. Republika Srbija, kao vojno neutralna država u momentu ovih komplikovanih odnosa u svetu želi i na ovaj način da doprinese afirmaciji mira i afirmaciji viteštva", rekao je Vučević.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Vučević je naglasio da je Srbija zemlja sa viteškom vojničkom i velikom sportskom tradicijom, ali i zemlja koja se trudi da uvek sve sporove rešava mirno.

"I zaista, to je simbolična poruka da u vojno neutralnoj državi, u današnjim okolnostima koji vladaju u svetu, pripadnici oružanih snaga iz 22 države doprinose razvoju prijateljstva i mira kroz sportska nadmetanja, odnosno kroz organizacioni rad. Na sve vas učesnike ove konferencije gledamo kao na prijatelje, vojnike i sportiste, kakvi su nekada u antičkoj Grčkoj doprinosili svetom primirju i u konačnici, trajnom miru", rekao je on.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Kako je rekao Srbija želi da ugosti sve učenike konferencije vođeni sloganom - "prijateljstvo kroz sport". 

"I uvek ćete u Srbiji i Vojsci Srbije imati prijatelje i saveznike na polju borbe za mir i prijateljstvo. Neka živi sportski duh, neka živi vaše viteško nadmetanje, dobrodošli u Srbiju", rekao je Vučević proglašavajući konferenciju otvorenom.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Dodao je da Srbija želi da doprinese da se nadaleko čuje vojnički glas učesnika konferencije.

"I da upravo vi, kao najbolji sinovi i kćeri vaših država, svojih otadžbina, domovina, sportskim veštinama, ali i vašim ukupnim obrazovanjem i integritetom, prožeti olimpijskim duhom doprinesete razvoju prijateljstva kroz sport i miru u svetu. I ko može bolje znati značaj mira od vojnika. Ko može bolje razumeti šta predstavlja rat i kakvo je to stradanje i opasnost za sve, od onih koji su ceo svoj život posvetili odbrani i očuvanju svog naroda i svoje države", rekao je Vučević.

Vučeviću je tom prilikom, potpredsednik CISM za Evropu pukovnik Dirk Švede uručio odlikovanje "Grand officer" za zasluge, podršku i doprinos zemlje domaćina.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Obraćajući se okupljenima Švede je čestitao je Delegaciji Srbije na organizaciji ove međunarodne konferencije i osvrnuo se na istorijat CISM, posebno naglašavajući moto ove organizacije "prijateljstvo kroz sport".

"Taj moto CISM nije samo izazov, već je i zadatak za sve. Sve članice CISM treba da se angažuju da ispune taj zadatak najbolje što mogu i u narednim danima na nama je, okupljenima na ovoj konferenciji, da nastavimo da radimo na tome", rekao je Švede.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Šef delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik doc. dr Negovan Ivanković podsetio je da delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove ove godine obeležava 20 godina članstva, a CISM 75 godina svog postojanja.

"Neosporna je činjenica da danas, zahvaljujući olimpijskom pokretu modernog doba i programu CISM kao jedinstvene, apolitične međunarodne sportske vojne organizacije, pripadnici oružanih snaga širom sveta zajedničkim snagama doprinose jačanju odnosa prijateljstva i saradnje na međunarodnom planu, pre svega, takmičarskim nadmetanjima, na sportskim terenima", rekao je Ivanković.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Otvaranju konferencije prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, predstavnici Narodne skupštine, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija.

Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) formiran je 1948. godine u Nici (Francuska) kao jedinstvena, interdisciplinarna svetska vojna sportska organizacija i danas okuplja oružane snage 140 zemalja sveta. 

Srbija je primljena kao njegova 127. članica 2003. godine i beleži učešće i organizaciju u približno 200 sportskih aktivnosti na kojima je osvojeno 88 odličja.

Komentari (0)

Srbija