Planeta

Bajden u par rečenica razbesneo i svoje i Trampove birače: Demokrate zadovoljne što je napravio samo jedan gaf

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2024

-

14:19

Bajden u par rečenica razbesneo i svoje i Trampove birače: Demokrate zadovoljne što je napravio samo jedan gaf
Bajden u par rečenica razbesneo i svoje i Trampove birače: Demokrate zadovoljne što je napravio samo jedan gaf - Copyright Tanjug AP/Shawn Thew/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden (81) održao je u sali Kongresa, možda poslednji, godišnji govor o stanju nacije u kojem je vešto izbegao da pomene ime prethodnika u Beloj kući Donalda Trampa, ali je ipak žestoko napao rivala na izborima u novembru pričom o opasnosti koju predstavlja za demokratiju. Njegovo izlaganje ne samo da nije bilo pomirljivo, već je još više produbilo podele u društvu, posebno zbog površnog spominjanja problema migracije preko južne granice, i ličilo je na vatreno obraćanje sa predizbornog mitinga.

Bajden je predstavio tri glavna izazova sa kojima se suočava zemlja. Pre svega to je rat u Ukrajini, zatim "pokušaj puča" 6. januara 2021. godine i reproduktivna prava, prenosi Politiko. Na vrhu njegovih prioriteta nije se našlo pitanje porozne granice sa Meksikom, koje birači smatraju njegovim najvećim propustom, prema anketi Univerziteta Harvard i kompanije Harris Insights and Analytics. Istraživanje je objavljeno krajem februara i pokazuje da 44 odsto ispitanika Bajdenu najviše zamera nekontrolisani priliv migranata (57 odsto republikanaca i čak 30 odsto njegovih pristalica iz Demokratske stranke).

Američki predsednik je naveo kako su republikanci odbili da izglasaju predlog zakona o južnoj granici koji je imao podršku članova obe partije u Kongresu.

"Nažalost kongresna politika je sabotirala taj zakon za sada. Pogledajte činjenice, znam da znate da čitate", rekao je Bajden.

Tanjug AP/Shawn Thew/Pool via AP

 

Podsećamo, pomenuti predlog zakona predvideo je 60,1 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu, a od ukupno 118 milijardi samo je 20,2 trebalo da bude namenjeno borbi protiv ilegalne imigracije. 

Republikance u Kongresu posebno je iznervirao Bajdenov odnos prema tom problemu, pa su mu dobacivali i prekidali ga tražeći da izgovori ime Lejken Rajli (22), devojke koja je ubijena 22. februara, za šta je osumnjičen ilegalni imigrant iz Venecuele Hoze Antonio Ibara (26). Bajden je na kraju pogrešno izgovorio njeno ime, iako je držao bedž na kojem je ono napisano, koji mu je ranije dala republikanska kongresmenka iz Trampovog tabora Mardžori Tejlor Grin. 

"Linkoln Rajli... Nevina mlada žena koju je ubio ilegalac, tako je. Poručio bih njenim roditeljima da je moje srce sa njima jer sam i sam izgubio dete. Razumem vas", rekao je povodom tog zločina američki predsednik.

Tanjug AP/Mark Schiefelbein, File

 

Međutim, tada je uspeo da razbesni demokrate, jer je upotrebio termin "ilegalac" za navodnog ubicu, što se među njegovim pristalicama smatra uvredljivim nazivom za osobe koje mimo zakona prelaze granicu. Umesto toga, oni kažu da je osoba "nedokumentovana", a sama Bajdenova administracija poslala je grupni dopis zvaničnicima 2021. da koriste poprilično rogobatni termin "nedokumentovi negrađani".  

"Da budem jasna: Nijedno ljudsko biće nije ilegalno", napisala je demokratska kongresmenka Ilhan Omar na mreži X, čiji je odgovor deo lavine ljutitih reakcija progresivnih demokratskih pristalica i političara.  

Republikanci napali "kampanjski" i "politizovan" govor  

Republikanski predstavnici u Kongresu takođe su napali Bajdena zbog "preterane politizacije" tokom obraćanja i unošenja podela.

"Ovo nije bilo dostojno govoru o stanju Unije. To je bio partijski, kampanjski govor", rekao je kongresmen Don Bejkon, prenosi Foks njuz.

Njegov stranački kolega Kevin Hern složio se da je govor više ličio na predizbornu kampanju.

"Mnogo je pričao o svom prethodniku, koji mu je takođe protivnik, pa je iskoristio ovu platformu da za kandidaturu na funkciju umesto da kaže američkom narodu da je odgovoran za ono što se dešavalo u poslednje tri i po godine sa inflacijom od 20 odsto otkako je on na funkciji. Znate, bilioni dolara duga, veća vlada, više troškova, više propisa", rekao je Hern.

Najglasnija i najslikovitija u kritikama bila je mlađa republikanska senatorka Kejti Brit (42), koja se pre svega okomila na Bajdenove poodmakle godine i njegovih 50 godina na raznim funkcijama, rekavši da je on duže u politici nego što je ona bila živa.

"Predsednik Bajden je nasledio najbezbedniju granicu svih vremena. Međutim, nekoliko minuta nakon što je preuzeo dužnost, suspendovao je sve deportacije, zaustavio izgradnju graničnog zida i najavio plan za amnestiju miliona. Znamo da predsednik Bajden nije prosto stvorio ovu graničnu krizu. Prizvao ju je sa 94 izvršna naređenja u prvih 100 dana. Granična kriza predsednika Bajdena je sramota. To je odvratno. I to se skoro u potpunosti moglo sprečiti", kazala je ona i dodala da je Bajden "konačno" izgovorio ime Lejken Rajli, ali da je odbio da preuzme odgovornost za svoje postupke.

profimedia

 

Demokrate srećne što je Bajden uspeo da održi dugačak govor

Zanimljivo je da se i Bajdenu naklonjeniji Politiko slaže sa procenom republikanaca da je predsednikov govor bio poprilično ratoboran nazvavši ga "prvim salvom u nečemu što će po svemu sudeći biti dugačak i nezapamćeno ružan okršaj između njega i Trampa". Bez obzira na pomen "ilegalca" demokrate su po proceni ovog portala bile zadovoljne govorom, posebno zato što su strepeli zbog Bajdenovih kognitivnih mogućnosti. 

"Niko se sada neće šaliti na račun kognitivnih oštećenja", kazao je predsedniku SAD demokratski kongresmen Džeri Nadler. 

Mora se priznati da je Bajden održao energetičan govor u trajanju od 67 minuta, što demokrate vide kao uspeh samo po sebi. To je istakao i kongresmen iz redova demokrata Don Bejer rekavši da je on "odagnao zabrinutost u vezi sa svojim godinama", dok je istovremeno napravio jasan kontrast između sebe i republikanaca.

"Mislim da je bilo sjajno. Imao je puno energije. Ne radi se o njegovim godinama, već o kvalitetu njegovih ideja, a on je jasno izložio dve različite Amerike — našu Ameriku, koja se zasniva na dostojanstvu, humanosti i pristojnosti. I suprotno gledište koje je osveta i mržnja i odmazda", rekao je Bejer za Foks njuz.

Demokratski senator sa Havaja Brajan Šac takođe je bio oduševljen govorom. 

"Bio sam ovde zadnjih 12 godina, ovo je verovatno bio najbolji govor o stanju Unije koji sam ikada čuo", kazao je on.

Tramp je govor nazvao "sramotom" za Ameriku

Bivši predsednik Tramp, kojeg je Bajden 13 puta oslovio nazivom "prethodnik" kako bi izbegao njegovo ime, nazvao je obraćanje "sramotom za Ameriku" i ocenio da je govor bio "ljutit" i "polarizujući".

"To je možda bio najljući, najmanje saosećajan, najgori govor predsednika u Kongresu. Bila je to sramota za našu zemlju", naveo je Tramp na društvenoj mreži Truth.

Tanjug/AP Photo/Steve Helber

 

On je istakao da je Bajdenov govor bio ispunjen mržnjom, navodi Njuzvik.

"Bajden jedva da je pomenuo pitanje migranata, ili pitanje najgore granice u istoriji sveta. On nikada neće popraviti problem ilegalnih migracija, niti to želi. Želi da naša zemlja bude preplavljena migrantima. Krivična dela će porasti na nivoe koji nisu viđeni dosad, i to će se desiti ubrzo", istakao je Tramp.

Karlson: Najmračniji govor koji je ikada održao predsednik SAD

Pored Trampa, ni američki novinar Taker Karlson nije bio oduševljen govorom Džozefa Bajdena.

Karlson je Bajdenov govor okarakterisao i kao "najmračniji govor koji je ikada održao američki predsednik" i koji "nije u američkom duhu", dodavši da je Bajden "okrutni i zlobni demagog".

Profimedia

 

"Jedna laž za drugom. ‘Ukrajina može da zaustavi Putina’. Ne, ne može. To traje već više od dve godine. ‘NATO je jak kao nikada ranije’. Ne, to nije tako. To su besmislice jednog ludaka", rekao je Karlson i dodao da Bajdenov glavni prioritet "nema nikakve veze sa Sjedinjenim Američkim Državama", već da je njegov glavni prioritet slanje novih milijardi dolara Ukrajini.

"Nije mu prioritet zaustavljanje invazije narko kartela u našoj zemlji, koji kontrolišu veliku teritoriju na jugu SAD, nije prioritet degradirajuća ekonomija, koju svakoga dana vidite, nisu ni razrušene škole u kojima deca uopšte ne mogu da uče", istakao je američki novinar.

Komentari (0)

Svet