Planeta

Rasprava republikanaca i demokrata u Kongresu: Specijalni tužilac branio tezu o Bajdenovom "slabom pamćenju"

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

17:13

Rasprava republikanaca i demokrata u Kongresu: Specijalni tužilac branio tezu o Bajdenovom "slabom pamćenju"
Rasprava republikanaca i demokrata u Kongresu: Specijalni tužilac branio tezu o Bajdenovom "slabom pamćenju" - Copyright Tanjug AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci i demokrate raspravljali su se danas tokom saslušanja u Kongresu da li je Bela kuća pokušala da sakrije bilo šta u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Hura o postupanju predsednika Džoa Bajdena sa poverljivim dokumentima.

Kongresmen Demokratske stranke iz Merilenda Džejmi Raskin poručio je da Bajden nije tražio "apsolutni imunitet", poput njegovog prethodnika Donalda Trampa, prenosi CNN.

"Nije sakrio kutije pune dokumenata ispod svog kreveta ili u kadi. Nije se borio protiv istražitelja, niti je tražio da rediguje ijednu reč izveštaja gospodina Hura", naveo je Raskin.

Republikanac Džejms Komer iz Kentakija rekao je da je "jasno" da Bela kuća nije želela da se Hurov izveštaj objavi, komentarišući transkript razgovora Bajdena i specijalnog tužioca koji su objavili američki mediji.

Tanjug AP/Jacquelyn Martin

Robert Hur

Nekoliko dana pre nego što je izveštaj objavljen ranije ove godine, Bela kuća je pisala ministru pravde Meriku Garlendu, prigovarajući zbog određenih delova izveštaja, uključujući "višestruke omalovažavajuće komentare" o Bajdenovim mentalnim sposobnostima.

Uprkos tome, u Hurovom izveštaju se navodi da protiv Bajdena ne treba podići optužnicu u vezi sa poverljivim dokumentima, delom i zbog toga što je američki predsednik "simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem".

Tanjug/Justice Department via AP

 

U Kongresu je u toku saslušanje specijalnog tužioca Hura koji je naveo da se u izveštaju samo obrazložio svoju odluku o tome da protiv Bajdena ne treba da bude podignuta optužnica.

Hur je istakao da je njegov izbor bio da u izveštaj uključi procenu kognitivnih sposobnosti predsednika Bajdena.

"Procena je bila neophodna, tačna i poštena", poručio je specijalni tužilac.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet