Planeta

Umesto da smiri strasti, povratak maske Kakungu iz Belgije rasplamsao sukobe u Kongu

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

17:30

Umesto da smiri strasti, povratak maske Kakungu iz Belgije rasplamsao sukobe u Kongu
Umesto da smiri strasti, povratak maske Kakungu iz Belgije rasplamsao sukobe u Kongu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povratak maske Kakungu iz Belgije, koji pojedina plemena poštuju kao simbol rata, umesto da unapredi odnose između dve zemlje, rasplamsao je sukobe u Kongu, piše "Ekonomist".

Nakon što je belgijski kralj Filip tokom posete Kongu 2022. vratio masku Kakungu, izbio je etnički sukob u Kvamutu, okrugu severno od prestonice Kinšase između plemena Tekea protiv njihovih suseda Jaka i Suka.

Prema Grupi eksperata UN za Kongo, povratak maske Kakungu za koju plemena veruju da daje magične moći njihovim borcima, ohrabrio je Suke i Jake, koje sebe nazivaju "Mobondo", da izvrše žestoke napade na zajednicu Teka.

Ubijeno najmanje 300 ljudi

Najmanje 300 ljudi je ubijeno, a oko 160.000 je primorano da pobegne zbog sukoba koji su izbili nakon vraćanja maske za koju se veruje da borce čini ih neranjivim na metke i da im daje mogućnost da nestanu, što je, kako veruju, pomoglo njihovim precima da se odupru kolonizaciji.

Sukob, međutim, ima i dublje korene i počeo je nesporazumom oko prava na zemljište.

Jaka i Suku su godinama plaćali porez vođama Teka u zamenu za dozvolu da obrađuju zemlju. Pokušaj Taka da povećaju uobičajeni porez početkom 2022. bio je okidač za sukobe, koji su prerasli u nešto što je na ivici etničkog čišćenja.

Mobondo sada pokušavaju da proteraju Teke iz Kvamuta i okolnih područja.

Kralj Leopold II pretvorio Kongo u plantažu robova

Krajem 19. veka kralj Leopold II pretvorio je Kongo u ogromnu plantažu robova, ubijajući, silujući i odsecajući udove starosedelaca u nemilosrdnoj želji da profitira od njegovih resursa, preneo je "Ekonomist".

Kada je Filip, sadašnji belgijski kralj, posetio Demokratsku Republiku Kongo u junu 2022, učinio je to u duhu pomirenja.

On je želeo je da otvori "novo poglavlje" u odnosima dve zemlje i predao vlastima dragocenu drvenu rezbariju poznatu kao Kakungu maska, jedan od hiljada kulturnih artefakata opljačkanih iz Konga koje je Belgija obećala da će vratiti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet