Planeta

Fox News: Bajden koristio pseudonim "Robinware456" da komunicira sa poslovnim partnerom svog sina Hantera

Komentari

Autor: Fox News

19/03/2024

-

18:31

Fox News: Bajden koristio pseudonim "Robinware456" da komunicira sa poslovnim partnerom svog sina Hantera
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Poslovni partner Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Erik Šverin rekao je istražiteljima tokom saslušanja u Kongresu da je komunicirao sa, tada potpredsednikom Bajdenom putem privatnog imejla, tvrdeći da "nije bio svestan" učešća sadašnjeg šefa Bele kuće u poslovima njegove porodice, piše "Fox News".

Šverin se pojavio iza zatvorenih vrata na saslušanju, čiji je sadržaj transkribovan, pred Odborom za nadzor i pravosuđe Predstavničkog doma u januaru, u okviru istrage o opozivu predsednika Bajdena. 

Profimedia

Erik Šverin

Na osnovu transkripta koji je dostavljen "Fox News", oni pišu da je Šverin rekao Odboru da je "obavljao niz administrativnih i knjigovodstvenih zadataka za tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena u vezi sa finansijama njegovog domaćinstva" između 2009. i 2017. Šverin je svedočio da je takođe pomagao Bajdenovim računovođama u pripremi njegovih poreza i godišnjih finansijskih izjava. 

Ovaj američki medij je ranije tvrdio da je Bajden kao potpredsednik stotinama puta koristio pseudonime za e-mail naloge za komunikaciju sa sinom i njegovim poslovnim partnerima, uključujući Šverina. Dopiske su se navodno odvijale između 2010. i 2019. godine, pri čemu se većina komunikacije mejlovima odvijala dok je Bajden bio potpredsednik.  

Svedočenje "arhitekte fiktivnih kompanija porodice Bajden“

Tzv. Odbor za načine i sredstva Predstavničkog doma, koji zajedno sa pomenutim Odborom za nadzor i pravosuđe vodi istragu o opozivu, saopštio je da su 54 od tih mejlova "isključivo“ između Bajdena i Šverina. Ovaj odbor opisuje Šverina kao "arhitektu fiktivnih kompanija porodice Bajden“.

Tokom njegovog transkribovanog intervjua, Šverin je upitan da li je e-mail adresa sa oznakom "Robinware456“ povezana sa Džoom Bajdenom.

"Da", rekao je Šverin.

"To je Džo Bajden?" upitao je islednik komisije.

"Tačno“, svedoči Šverin, prema transkriptu koji je dostavljen Fox News-u.

Šverin je takođe rekao da je adresa "Hurricane5155“ pripadala Bajdenovoj sestri Valeri Bajden, a "261penn“ njegovom pokojnom sinu Bou Bajdenu.

Tanjug AP/Patrick Semansky

Hanter i Džo Bajden ispred spomen ploče Bou Bajdenu

Svedok uz to tvrdi da je, na osnovu njegovog razumevanja, "Robert.L.Peters“ takođe bila e-mail adresa povezana sa Džoom Bajdenom.

"Verujem da, kada sam mu lično poslao mejl, da je to bilo preko te 'Robinware' adrese", rekao je Šverin, dodajući da je to privatni Gmail nalog, sa kojim je on komunicirao preko svog Gmail naloga. 

Šverin tvrdi da je video uplate i isplate sa Bajdenovih tekućih računa 

Šverin je kazao i da je upoznao Hantera Bajdena dok je radio u administraciji predsednika Bila Klintona u Ministarstvu trgovine, a nakon službe u vladi pridružio mu se u advokatskoj i lobističkoj firmi.

On je zajedno sa Hanterom Bajdenom i drugim kolegama osnovao "Rosemont Seneca Partners", kompaniju koju je opisao kao "konsultantsku i investicionu firmu koja je nudila usluge razvoja i savetovanja o javnoj politici širokom spektru klijenata“.

"Tokom obavljanja ovih dužnosti, imao sam mogućnost da vidim uplate na bankovne račune Bajdena i isplate sa bankovnih računa dok je on bio potpredsednik. Na osnovu tog uvida, nisam upoznat ni sa kakvim finansijskim transakcijama ili kompenzacijama koje je potpredsednik Bajden dobio u vezi sa poslovima koje je vodio bilo koji od članova njegove porodice ili njihovih saradnika, niti bilo kakvo njegovo učešće u njihovim poslovima“, rekao je Šverin u uvodnoj reči. 

Šverin se "ne seća" nijednog neprikladnog zahteva od strane Bajdena

Takođe je rekao da "ne može da se seti" nijednog zahteva da potpredsednik Bajden preduzme bilo kakvu zvaničnu akciju u ime bilo kog od Hanterovih klijenata ili njegovih poslovnih dogovora, stranih ili domaćih.

"Zapravo, nisam svestan nijedne uloge koju je potpredsednik Bajden, kao javni zvaničnik ili privatni građanin, imao u bilo kojoj od Hanterovih poslovnih aktivnosti. Nikakve“, rekao je on.

Šverin je svedočio da u vezi sa svojim interakcijama sa Bajdenom, on "nikada nije tražio od njega da preduzme bilo kakve zvanične radnje u korist Hunterovih klijenata ili bilo kog drugog klijenta“.

"Štaviše, ne sećam se bilo kakvog obećanja ili sugestija koje smo Hanter ili ja dali klijentima ili poslovnim saradnicima da će njegov otac preduzeti bilo kakve zvanične radnje u njihovo ime. Ništa od toga. U mojim razgovorima sa potpredsednikom o njegovim ličnim finansijama, on je uvek bio kristalno jasan da želi da zauzme najtransparentniji i etički pristup u skladu i sa duhom i slovom zakona", rekao je on i dodao da je tvrdnja da bi se on upustio u bilo kakvo neprikladno ponašanje u korist sebe ili svoje porodice za njega "apsurdna".

Kongresni istražitelj je zatim upitao Šverina da li je ikada razgovarao sa Hanterom Bajdenom, ili bilo kim drugim, o poslovima za Džoa Bajdena nakon njegovog mandata na mestu potpredsednika.

"Ne znam za te poslove same po sebi, ali smo razgovarali o tome šta bi njegov tata mogao da radi posle mandata potpredsednika“, rekao je Šverin, napominjući da su "postojala dva pokušaja", za koje zna, vezana za Univerzitet Delaver i Univerzitet Pensilvanija.

"U jednom trenutku smo ja i Hanter bili malo više uključeni u diskusije vezane za Univerzitet Delaver, a pominjali su se i instituti i da li će i kako sve to biti strukturirano“, rekao je on, govoreći o diskusiji o nastavku karijere Bajdena starijeg.

Pored ovoga, Šverin je svedočio kako je imenovan u Komisiju SAD za očuvanje američkog nasleđa u inostranstvu.

Šverin je rekao da ga je Bajden, kada je bio potpredsednik 2009. godine, pitao da li bi bio "zainteresovan da bude u nekom od odbora ili komisija“.

On kaže da je, prema njegovom shvatanju, tadašnji potpredsednik to odobrio, ali da je neko od njegovog osoblja prethodno spomenuo Šverinovo ime Bajdenu. Takođe je napomenuo da je član jednog od odbora postao tek 2015.

Komentari (0)

Svet