Planeta

Tri muškarca nestala u Pacifiku, spaseni zahvaljujući genijalnom triku i natpisu "POMOĆ" na plaži

Komentari

Autor: BBC

11/04/2024

-

18:04

Tri muškarca nestala u Pacifiku, spaseni zahvaljujući genijalnom triku i natpisu "POMOĆ" na plaži
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trojica muškaraca spasila je američka obalska straža kod ostrva u Mikroneziji nakon što su uputili molbu za "POMOĆ" koristeći lišće palme. Oni su lišćem ispisali "POMOĆ", što je dovelo do spasavanja devet dana nakon što su otišli ​​na jedrenje.

Prijavljeni su kao nestali nakon što se nisu vratili sa putovanja na atol Pikelot - nenaseljeno koralno ostrvo oko 415 milja od Guama. To je drugi put u četiri godine da su ljudi spaseni sa ostrva, prenosi BBC.

Obalska straža je u saopštenju navela da su tri iskusna mornara, svi neimenovani muškarci u 40-im godinama, krenuli na jedrenje sa atola Polovat, ostrva koje je deo Saveznih Država Mikronezije.

Nakon što se nisu vratili, rođak jednog od muškaraca upozorio je Zajednički spasilački podcentar Obalske straže na Guamu da su nestali, što je pokrenulo misiju potrage i spasavanja.

U početku su u lošim vremenskik uslovima pretraživali područje od 78.000 kvadratnih nautičkih milja, ali onda su uočili muškarce iz vazduha zahvaljujući improvizovanom znaku "POMOĆ".

"Kao izvanredan dokaz njihove volje da budu pronađeni, mornari su napisali 'POMOĆ' na plaži koristeći palmino lišće, što je ključni faktor u njihovom otkriću. Ovaj čin genijalnosti bio je ključan u vođenju spasilačkih napora direktno na njihovu lokaciju", rekla je poručnica Čelsi Garsija, koja je vodila misiju traganja i spasavanja.

Osoblje obalske straže je potom ljudima spustilo pakete za preživljavanje i radio dok je brod američke obalske straže krenuo na ostrvo.

Pre čitri godine na isti način spasene tri osobe

Pomorci su se kasnije javili uz pomoć radija i rekli da su dobrog zdravlja, i da imaju pristup hrani i vodi, saopštila je američka obalska straža.

Američka obalska straža je saopštila da je spasavanje primer snažne koordinacije između SAD i Saveznih država Mikronezije, kao i osoblja američke mornarice koje je stacionirano u toj oblasti.

Mikronezija, u zapadnom Pacifiku, sastoji se od oko 600 malih ostrva raštrkanih po ogromnom okeanskom prostranstvu.

Iako nenaseljeno, ostrvo Pikelot često privremeno posećuju lovci i ribolovci. To je takođe bilo mesto još jednog spasavanja poslednjih godina.

Pre četiri godine trojica mikronezijskih mornara su spasena nakon što su na plaži napisali "SOS".

Komentari (0)

Svet