Planeta

Plave reke koje izjedaju kožu poput izbeljivača: Destruktivni uticaj "brze" mode u Africi

Komentari

Autor: Rosie Frost, Euronews, prevela T.T.

22/08/2021

-

18:32

Plave reke koje izjedaju kožu poput izbeljivača: Destruktivni uticaj "brze" mode u Africi
Plave reke koje izjedaju kožu poput izbeljivača: Destruktivni uticaj "brze" mode u Africi - Copyright Water Witness

veličina teksta

Aa Aa

Neki od najvećih modnih brendova na svetu povezuju se sa opasnim nivoima toksina u rekama širom Afrike.

Novi izveštaj nevladine organizacije Water Witness International (WWI) pokazuje da se fabrike tekstila širom kontintenta povezuju sa zagađenjem reka, ali i činjenicom da radnicima nisu obezbeđeni osnovni sanitarni i higijenski uslovi.

U Lesotu, na jugoistoku Afrike, istraživanje je pokazalo da je reka Msimbazi bila obojena u plavo zbog fabrike džinsa. Uzorci ove reke u Tanzaniji su pokazali da je pH vrednost dostigla 12.

"Uzeo sam uzorke koji su mi ispekli ruke poput izbeljivača", kaže Nik Hepvort, direktor WWI i vodeći autor izveštaja.

Hrom oksid, koji se koristi u starijim i jeftinijim crnim bojama, jako je otrovan metal. Hepvort kaže da su u nekim rekama otkrili nivoe ove hemikalije, koji su pet puta viši od onoga što se smatra bezbednim. To predstavlja značajan problem za zajednice u blizini fabrika, koje se u svom svakodnevnom životu oslanjaju upravo na ove izvore vode.

"Imate neobrađeni industrijski otpad iz tekstilnih fabrika koji se ispušta direktno u reke iz kojih se hiljadu ljudi snadbeva vodom", objašnjava Hepvort.

"Nema drugog rešenja nego da se za zalivanje vrta, napajanje stoke i pranje odeće koristi upravo ta voda". 

Water Witness

 

WWI otkriva da oko 50 brendova ulične mode svoju odeću proizvodi u afričkim zemljama, uključujući ASOS, Zaru i Primark, ali se zagađenje još ne povezuje direktno sa nekima od njih.

Više izvora koji su intervjuisani u izveštaju, uključujći i vladine zvaničnike, takođe je izrazilo zabrinutost zbog pristupa čistoj vodi, sanitarnim i higijenskim uslovima u fabrikama u kojima žene čine većinu radne snage.

"Nekoliko hiljada žena zaposleno je u sektoru tekstila i odeće u Africi", kaže Saren Malik, izvesna sekretarka Afričke mreže civilnog društva za vodu i kanalizaciju.

"Ne znamo da li su njihove osnovne higijenske potrebe zadovoljene na poslu ili u zajednicama jer se podaci ne prijavljuju. Ne znamo imaju li potrebnu zaštitu od kovida 19 ili pristup menstrualnoj higijeni"

Kako modna industrija može biti održivija?

S obzirom na to da je industrija mode još u začetku u Africi, Hepvort veruje da postoji prilika da se uči iz loših praksi u drugim delovima sveta.

Ali, sposobnost lokalnih regulatora da se umešaju i spreče štetu koje fabrike nanose je ograničena. U mnogim zemljama zakoni su već jaki, ali zagađenje je dobro poznata tema pred kojom regulatori zatvaraju oči.  Jedan zvaničnik Tanzanijskog nacionalnog odbora za vode kaže da "industrija zapravo ima slobodan prolaz za zagađivanje".

"Ruke su im vezane. Zamislite da ste regulator u zemlji koja je očajno siromašna. Veoma vam je teško da primenite kontrolu zagađenja protiv kompanije koja zapošljava 10.000 ljudi. I zato je toliko važno da sam sektor poboljša svoj učinak i da proizvođači, investitori i akcionari budu ti koji će promeniti stvari", ističe Hepvort.

Water Witness

 

Kako kaže, on ne misli da su brendovi "loši", ali savetuje da budu obazriviji pri izboru dobavljača. Ako to učine, onda bi ulična moda mogla da postane sila promene.

WWI veruje da je potrebno i obavezno izveštavanje o tome kako bi transparentnost u lancima snadbevanja imala smisla. Umesto da samo pružaju informacije o tome ko su im dobavljači, veliki lanci takođe moraju da provere usklađenost sa lokalnim zakonima, zdravljem i bezbednošću.

Primeri dobre prakse postoje

Uprkos zabrinutostima iznetim u izveštaju, neki brendovi i proizvođači pružaju nadu u održivu budućnost mode u Africi. Hepvort kaže da postoji jasni primeri brendova među kojima su H&M i PVH (koji drže Calvin Klein).

U Etiopiji i Tanzaniji, na primer, veliki dobavljači usvajaju najsavremeniju praksu odgovorne upotrebe vode. Standard Alijanse za upravljanje vodama (AWS) pomaže kompanijama da se pridržavaju lokalnih zakona i pobošljaju upravljanje vodama.

Industrijski park Havasa u Etiopiji pruža više od 70.000 radnih mesta gotovo isključivo u proizvodnji tekstila i odeće.

Tu zvaničnici blisko sarađuju sa ovim markama kako bi osigurali nulto zagađenje, siguran pristup vodosnadbevanju, sanitarijama, higijeni i zaštiti ekosistema.

Water Witness

 

Drugi dobavljač Tooku Garments LTd. u Dar es Salamu u Tanzaniji prvenstveno proizvodi farmerke za izvoz na evropsko i severnoameričko tržište.

On pruža potrebno zaposlenje ženama i mladima u jednom od afričkih gradova koji se najbrže razvija.

Njegovom vođstvu u odgovornom korišćenju vode pomažu akcije sa vladom, nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom u poboljšanju kvalitetu života.

WWI ne želi da stavi tačku na odevnu industriju u Africi. Potrošači i investitori spremniji su više nego ikad da nagrade kompanije koje poštuju svoje radnike i životnu sredinu.

Zahvaljujući ovoj promeni stavova, NVO se nada da će prikupljeni podaci podstaći afričku modnu industriju da raste na pošten i održiv način.

"Deo onoga što pokušavamo jeste da problematiku zagađenja vode izjednačimo sa plastikom, klimom, polom, rasom, te da to bude jedno od hitnijih potanja savremenice. Postoji zaista uzbudljiv potencijal, da obrazovanjem i podržavajući potrošače buedemo svesni problema i šta se po tom pitanju može učiniti. Tako možemo pokrenuti promene", zaključuje Hepvort u razgovoru za Euronews.

 

Komentari (0)

Svet