Planeta

"Amerika je oduvek bila zemlja heroja": U senci povlačenja iz Avganistana SAD obeležile godišnjicu terorističkih napada

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

11/09/2021

-

18:29

"Amerika je oduvek bila zemlja heroja": U senci povlačenja iz Avganistana SAD obeležile godišnjicu terorističkih napada
11. septembar 2001. - Copyright Tanjug/AP/Suzanne Plunkett, David Karp, Amy Sancetta, Diane Bondareff

veličina teksta

Aa Aa

Obeležavanje godišnjice napada 11. septembra na mestu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku počelo je zvonjavom zvona i minutom ćutanja, tačno 20 godina od početka najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu.

Komemoracije se održavaju na tri mesta - u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku, u Pentagonu i na polju u blizini Šenksvila u Pensilvaniji, gde se srušio jedan od oborenih aviona.

Dvadeseta godišnjica dolazi samo nekoliko sedmica nakon haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana i povratka talibana na vlast, navodi AP.

Predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednici, Barak Obama i Bil Klinton, sa svojim porodicama učestvovali su na komemoraciji na mestu gde su pre dve decenije pale kule Svetskog trgovinskog centra.

Tanjug/Chip Somodevilla/Pool Photo via AP

 

Oni su stajali zajedno kod "Nacionalnog spomen obeležja 11. septembar" i minutom ćutanja obeležili godišnjicu najgoreg terorističkog napada u zemlji, iskazujući time jedinstvo.

Nosili su plave trake držeći ruke na srcu, dok je povorka marširala noseći zastavu kroz spomen obeležje.


Posmatrale su ih stotine Amerikanaca, a neki su nosili fotografije voljenih osoba izgubljenih u napadima.

Bajden: Težak dan za sve koji su nekoga izgubili u tragediji

Predsednik SAD, Džo Bajden, položio je u Šenksvilu venac stradalima 11. septembra. Pre toga, kratko se obratio novinarima.

"Ovo je težak dan za sve koji su nekoga izgubili. Znam da sam to već rekao, ali ove ceremonije su zaista važne. Međutim, veoma teško padaju onima koji su pogođeni tragedijom", rekao je Bajden.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

Dodao je da to vraća ljude u trenutak kada su dobili "onaj telefonski poziv, bez obzira šta su tada radili".

On je prethodno pozvao na zaceljenje i promišljanje u gotovo sedmominutnom video snimku objavljenom uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada.

"Jedinstvo nas čini onim što smo - Amerikom u svom najboljem svetlu. Za mene je to najznačajnija pouka 11. septembra. Kada smo bili u najtežem trenutku - učinili smo sve što nas čini ljudima. U borbi za dušu Amerike –- jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Bajden u video poruci.

Obama: Amerika je oduvek bila dom herojima

Bivši predsednik SAD, Barak Obama, rekao je da je posle 11. septembra postalo jasno da je Amerika oduvek bila dom herojima "koji hrle ka opasnosti da bi učinili ono što je ispravno".

Obama je rekao da slika koja se urezala u sećanje njemu i njegovoj supruzi Mišel tog dana "nisu olupine i šteta, već ljudi", i izdvojio je vatrogasce koji su tog dana jurili uz stepenice, kao i dobrovoljce koji su došli narednih dana.

"U poslednjih 20 godina videli smo istu hrabrost i nesebičnost iznova i iznova. Videli smo pre 10 godina kada je nakon godina upornosti naša vojska privela pravdi Osamu bin Ladena. Mi to i danas vidimo kod lekara i medicinskih sestara koji rade sve što mogu da spasu živote", rekao je.

Buš: Odajemo počast ljudima koje ste voleli

Još jedan bivši predsednik SAD, Džordž Buš, govorio je na skupu u Šenksvilu, gde su, između ostalog, bile i porodice stradalih.

"Saosećamo sa vama. Danas odajemo počast ljudima koje ste voleli. Što se tiče vas mlađih koji se ne sećate ovog događaja, teško je da vam opišem ta pomešana osećanja", rekao je Buš.

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Naveo je kako su svi tada bili šokirani zlom koje ih je zadesilo, ali da je sa druge stane stajalo herojstvo, i da je zahvalan zbog toga.

Napravio je očiglednu paralelu između napada od 11. septembra i ratova u Iraku i Avganistanu, rekavši da je "militantno ponašanje države koje je prethodilo napadu na Svetski trgovinski centar izazvalo određene debate".

Svetski lideri odali počast

Lideri više država odali su počast stradalima u 2001. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u tvitu podelio video na kojem se vidi američka zastava kako se vijori na Jelisejskim poljima, sa porukom da se to nikada neće zaboraviti, i da će se uvek boriti za slobodu.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije je odala počast "onima koji su izgubili živote, i onima koji su rizikovali svoje da im pomognu",  prenosi BBC.

Australijski premijer Skot Morison je objavio da je to bio "napad na sve slobodne ljude širom sveta. I da je to napad na naš način života i vrednosti liberalne demokratije".

Vučić: Ljubav prema otadžbini je u čuvanju slobode

Sloboda je u hrabrosti i pravdi, a ljubav prema otadžbini je u čuvanju te slobode, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Tviteru, povodom obeležavanja 20 godina od terorističkog napada na SAD.

"Da se nikad ne zaboravi", naveo je Vučić na nalogu "predsednikrs" u poruci koju je objavio na srpskom i engleskom jeziku.

Komentari (0)

Svet