Planeta

Bajden odlaže uklanjanje oznake tajnosti sa dokumenta o atentatu na Kenedija

Komentari

Autor: Jutarnji

23/10/2021

-

20:20

Bajden odlaže uklanjanje oznake tajnosti sa dokumenta o atentatu na Kenedija
Bajden odlaže uklanjanje oznake tajnosti sa dokumenta o atentatu na Kenedija - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Uklanjanje oznake tajnosti s dokumenata o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. u Dalasu biće odložena za godinu dana, objavio je Džo Bajden.

"Agencije su predložile da se odloži uklanjanje oznake tajnosti s poverljivih podataka, a ja vas uveravam da će se oznaka poverljivosti ukinuti do 15. decembra  2022.", gotovo 60 godina nakon atentata, naveo je Bajden u saopštenju.

Godine 2017. dok je predsednik SAD bio Donald Tramp, Nacionalni arhiv SAD tri puta je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosijea.

Bela kuća je u saopštenju pojasnila da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosijea zbog pandemije kovida 19 i da im treba još vremena za posao.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"Ovo odlaganje je potrebno da bi se sprečio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obaveštajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje inostranih ", rekao je Bajden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one "važnije od opšteg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosijea odmah".

Povereništvo koje se bavi atentatom na Kenedija, poznato i kao "Vorenovo povereništvo", nazvano po njenom predsedniku Erlu Vorenu, tadašnjem predsedniku Vrhovnog suda SAD, godine 1964. je zaključilo da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živeo u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsednika Kenedija i da je delovao sam.

Međutim, odmah nakon objave zaključci izveštaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritikovan je rad povereništva. Kongresna komisija kasnije je zaključila da je "Kenedijevo ubistvo verovatno posledica zavere".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet