Planeta

Kamala Haris: Ruski "neodgovorni čin" testiranja ugrozio Međunarodnu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: FoNet

02/12/2021

-

11:49

Kamala Haris: Ruski "neodgovorni čin" testiranja ugrozio Međunarodnu svemirsku stanicu
Kamala Haris - Copyright AP/Sarahbeth Maney

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD Kamala Haris ocenila je kao "neodgovornu" rusku svemisku probu koja je proizvela krhotine i dovela u opasnost Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a američka administracija iznela je novu strategiju za odgovorno ponašanje u svemiru, javlja danas Glas Amerike.

Kako se navodi, Haris je sazvala inauguracioni sastanak Nacionalnog saveta za svemir i zatražila od članova tog vladinog tela da promovišu odgovorno civilno, komercijalno i nacionalno ponašanje u vezi sa bezbednošću u svemiru, gde raste komercijalni interes i zabrinutost zbog kineske i ruske konkurencije.

"Bez jasnih normi za odgovorno korišćenje prostora, izlažemo se realnom riziku od pretnji po našu nacionalnu i globalnu bezbednost", istakla je Haris.

Ona je rekla da je ruski "neodgovorni čin" testiranja antisatelitske tehnologije prošlog meseca stvorio krhotine koje su ugrozile ISS. Američki zvaničnici zabrinuti su zbog sve veće bezbednosne aktivnosti glavnih rivala Vašingtona u svemiru. Kinesko testiranje hipersoničnog oružja ove godine podiglo je izglede za trku u naoružanju sistemima u orbiti Zemlje koji bi mogli da izbegnu postojeću odbranu od raketa.

U međuvremenu, sve veći broj kompanija, uključujući SpejsEks, Blue oridžin i Virdžin galactik, nastoji da pokrene novu eru privatnih komercijalnih letova u svemir nakon što su te privatne firme godinama radile zajedno sa Nacionalnom administracijom za aeronautiku i svemir (NASA) američke vlade na lansiranju raketa.

Predsednik Džo Bajden u sredu je potpisao naredbu kojom se u Nacionalni savet za svemir uključuju šefovi odeljenja za obrazovanje, rad, poljoprivredu i unutrašnje poslove, kao i njegov nacionalni savetnik za klimu. 

Komentari (0)

Svet