Planeta

Sud dozvolio klinikama da tuže državu Teksas, ali zabrana abortusa ostaje na snazi

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

22:32

Sud dozvolio klinikama da tuže državu Teksas, ali zabrana abortusa ostaje na snazi
Sud dozvolio klinikama da tuže državu Teksas, ali zabrana abortusa ostaje na snazi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD odlučio je da lekari i ustanove u kojima se vrše abortusi mogu da tuže američku državu Teksas zbog zabrane abortusa, ali je dozvoljeno da zakon ostane na snazi.

Sud je pre više od mesec dana saslušao argumente o zakonu države Teksas koji proglašava abortus nelegalnim od trenutka kada se kod embriona otkrije srčana aktivnost.

To se događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne, a prema zakonu koji je na snazi od 1. septembra, ne dozvoljavaju se izuzeci u slučaju silovanja ili incest, prenosi Glas Amerike.

Dan pre odluke Vrhovnog suda, državni sud u Teksasu je zaključio da je primena zakona, kojim se oni koji podnesu tužbu protiv prekršilaca zakona nagrađuju sa 10.000 dolara neustavna, ali je ipak ostavio zakon na snazi.

Sa osam glasova za i jedan protiv sud je odlučio da dozvoli da se nastave parnice.

Zakonom se dozvoljavaju tužbe protiv klinika, lekara i svakoga ko pomaže i "saučesnik je" u vršenju abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca.

Od kada je stupio na snagu u septembru zakon je uveo najrestriktivnija ograničenja abortusa u zemlji od kad je Vrhovni sud prvi put proglasio žensko pravo na abortus odlukom u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine.

U prvih mesec dana od kad je snazi, prema studiji koju su sproveli istraživači na Univerzitetu Teksasa, broj abortusa u državi je opao za 50 odsto u odnosu na septembar 2020, a studija je zasnovana na podacima 19 od 24 državne klinike za abortus, navodi Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet