Planeta

"Vreme ističe": Nemačka ministarka tvrdi da nema napretka u pregovorima sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

19:53

"Vreme ističe": Nemačka ministarka tvrdi da nema napretka u pregovorima sa Iranom
Tanjug/AP/Paul Ellis - Copyright Tanjug/AP/Paul Ellis

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da se ne nazire napredak u nuklearnim pregovorima sa Iranom i upozorila da "vreme ističe".

"Pokazalo se poslednjih dana da nemamo nikakav napredak", rekla je Berbok obraćajući se novinarima na samitu G7 u Liverpulu. Kako je navela, pregovori su unazađeni za šest meseci, prenosi Rojters. 

"Intenzivno radimo na diplomatskom rešenju kako bismo spasili nuklearni sporazum", poručila je Berbok.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7) okupili su se pored reke Mersi u Liverpulu u Engleskoj, na sastanku, koji je zemlja domaćin Velika Britanija nazvala "predstavom jedinstva protiv globalnih agresora".

Raisi: Iran je ozbiljan u nuklearnim pregovorima

Predsednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je danas da je Teheran ozbiljan u nuklearnim pregovorima koje vodi sa svetskim silama u Beču, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

"Činjenica da smo predstavili tekst predloga Irana stranama koje učestvuju u pregovorima pokazuje da smo ozbiljni u razgovorima, i ukoliko je i druga strana ozbiljna u vezi sa ukidanjem sankcija, postići ćemo dobar sporazum. Definitivno tražimo dobar sporazum", rekao je Raisi, a prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Paul Ellis

 

Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015, nastavljeni su u četvrtak u Beču.

Diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom. Neimenovani izvor iz Evrope nagovestio je u petak da je Iran pristao da nastavi pregovore tamo gde su prekinuti u junu, ali su iranski zvaničnici to negirali.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet