Fokus

Vašington pooštrava sankcije Iranu, šalje više delegacija u UAE

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

16:52

Vašington pooštrava sankcije Iranu, šalje više delegacija u UAE
Vašington pooštrava sankcije Iranu, šalje više delegacija u UAE - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department saopštio je danas da će Bajdenova administracija početi sa pooštravanjem primena sankcija Iranu slanjem više delegacija u Ujedinjene Arapske Emirate sledeće nedelje.

Kako navodi Rojters, ovaj potez dolazi u trenutku kada UAE, saveznik Sjedinjenih Američkih Država, radi na poboljšanju odnosa sa Iranom u pokušaju da obuzda regionalne tenzije i usred sumnji zapadnih zemalja u odlučnost Teherana da oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Delegacija SAD, u kojoj će biti direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Andrea Gacki, upozoriće banke u UAE koje imaju poslove sa Iranom, a ne poštuju sankcije.

Portparol Stejt departmenta rekao je da SAD imaju dokaze o nepoštovanju obaveza i da bi banke kasnije mogle da budu sankcionisane ili kažnjene zbog svog poslovanja.

Vlasti UAE nisu odgovorile na zahtev za komentar, navodi Rojters.

Dok UAE dele zabrinutost zalivske zemlje Saudijske Arabije u vezi sa iranskim nuklearnim ambicijama i raketnim programom, Abu Dabi je intenzivirao svoje kontakte sa Teheranom i prošlog ponedeljka poslao visokog zvaničnika u Iran.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji imaju poslovne veze sa Iranom više od jednog veka su 2018. godine podržali sankcije koje su ponovo uvedene Iranu, kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD istupe iz sporazuma.

Iran je, potom, nastavio sa proizvodnjom obogaćenog uranijuma, koji je potreban za proizvodnju atomske bombe.

U Beču se vode razgovori o oživljavanju sporazuma, ali su do sada pokazali mali napredak, navodi britanska agencija.

Ukoliko ne bude napretka u ovim razgovorima, SAD bi mogle da pošalju delegacije u nekoliko drugih zemalja kako bi pooštrile ekonomski pritisak na Iran, objavio je Volstrit žurnal.

Komentari (0)

Svet