Planeta

Porodica za Božić dobila prvu 3D štampanu kuću u SAD: Zidovi "izgrađeni" za 12 sati

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2021

-

19:53

Porodica za Božić dobila prvu 3D štampanu kuću u SAD: Zidovi "izgrađeni" za 12 sati
Habitat for Humanity - Copyright Habitat for Humanity

veličina teksta

Aa Aa

Porodica Stringfild iz američke države Virdžinije, samo nekoliko dana posle katoličkog Božića, dobila je ključeve za svoj novi dom, koji je prvi projekat 3D štampanja nevladine organizacije Habitat for humanity.

Samohrana majka, Ejpril Stringfild je godinama sanjala o tome da postane vlasnik kuće, ali ni pored tri radna mesta do sada nije uspela to da priušti sebi ni svom 13-godišnjem sinu, pa se prijavila za pomoć organizaciji Habitat for Humanity.

Generalni projekat izgradnja domova ove kompanije obuhvata zajednički napor nevladine organizacije, različitih zajednica, volontera i budućih vlasnika koje. Ejpril je bila volonter i odradila je 300 sati "praktičnog rada" pre nego što se kvalifikovala za sopstvenu kuću.

Ipak, ovog puta bilo je znatno manje posla oko izgradnje zbog inovativne tehnologije. Nevladina organizacija se udružila sa kompanijom za 3D štampanje Alkuist. Štampanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova kuće od 111 kvadratnih metara trajalo je samo 12 sati. Ovaj korak je smanjio standardno vreme izgradnje za najmanje četiri nedelje, kažu u NVO.

Habitat for Humanity

 

Nova kuća ima tri spavaće sobe i dva kupatila, izgrađena je od betona.

Korišćenje betona za zidove umesto drveta značilo je uštedu na troškovima. U SAD su cene drveta porasle za 50 odsto od početka pandemije. Budući da beton efikasnije održava temperaturu od drveta, to će u velikoj meri smanjiti troškove grejanja za ovu dvočlanu porodica.

Pored toga, zidovi su otporniji na oštećenja od tornada i uragana. Dom će biti opremljen solarnim panelima radi veće uštede.

"Moj sin i ja smo veoma zahvalni. Oduvek sam želela da budem vlasnik kuće, sada mi se ostvario san", rekla je Ejpril po prijemu u novi dom. 

Habitat for Humanity

 

Nova kuća je opremljena sopstvenim 3D štampačem, tako da će Ejpril moći da odštampa dugmad, poklopce prekidača i druge zamenljive delove ako to bude potrebno. Habitat for Humanity i Greater Villiamsburg prikupili su sredstva za kuću uz pomoć sponzora i svog dobrotvornog turnira u golfu.

Druga 3D štampana kuća ove NVO je trenutno u izgradnji u Tempeu, Arizona.

Komentari (0)

Svet