Planeta

Tviter zabranio nalog Trampove miljenice: Članica Kongresa "kažnjena" zbog širenja dezinformacija o koronavirusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, CNN, Tanjug

02/01/2022

-

23:03

Tviter zabranio nalog Trampove miljenice: Članica Kongresa "kažnjena" zbog širenja dezinformacija o koronavirusu
Mardžori Tejlor Grin - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je saopštio da je danas zabranio lični nalog članice Predstavničkog doma američkog Kongresa iz redova republikanaca Mardžori Tajler Grin zbog višestrukog kršenja propisa te društvene mreže u vezi sa širenjem dezinformacija o kovidu-19.

Nalog Grin je trajno suspendovan u okviru Tviterovog sistema pokrenutog u martu, koji koristi veštačku inteligenciju da identifikuje objave o koronavirusu koje su dovoljno obmanjujuće da naškode ljudima.

Za dva ili tri prekršaja se uvodi suspenzija naloga od 12 sati, za četiri jedna nedelja, a pet ili više prekršaja mogu da dovedu do trajnog gašenja naloga na Tviteru.

Grin je u saopštenju na Telegramu oštro kritikovala potez Tvitera kao anti-američki.

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

 

Napisala je da je joj je nalog suspendovan nakon što je tvitovala statistiku iz Sistema za prijavu neželjenih efekata vakcine, vladine baze podataka koja obuhvata nepotvrđene informacije, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Tviter je neprijatelj Amerike i ne može da se nosi sa istinom. To je u redu, pokazaću Americi da nam nisu potrebni i vreme je da porazimo naše neprijatelje", poručila je Grin.

Tviter je prethodno suspendovao njene naloge na periode od 12 sati do pune nedelje.

Grin je uoči jednonedeljne suspenzije u julu tvitovala da koronavirus "nije opasan za ljude koji nisu gojazni i koji su mlađi od 65 godina", navodi VOA.

Trampova miljenica koja traži opoziv Bajdena

Mardžori Tejlor Grin inače je desničarka, teoretičarka zavere, ćerka bogatog građevinca, vlasnica teretane i političarka koja je hvatajući talas nekadašnjeg uspeha Donalda Trampa, i kao njegova miljenica, zagazila u političke vode i uskomešala ih. Republikanka po političkoj pripadnosti, uspela je zbog niza kontroverza koje se za nju vezuju da okrene čak i stranačke kolege protiv sebe. Ali, nije je samo to smestilo u fokus američke javnosti.

Mardžori Tejlor Grin, više nego zbog svega drugog, pažnju privlači kao kongresmenka koja je američkom Kongresu podnela tri rezolucije za opoziv aktulenog predsednika SAD, demokrate Džozefa Džoa Bajdena.

Formalno, reč je o predstavnici 14. okruga Džordžije u Kongresu SAD. U okviru Republikanske stranke, kojoj pripada i Donald Tramp, ona predstavlja krajnju desničarsku političku opciju. Neformalno o njoj su godinama brujali američki mediji, kako zbog njenih kontroverznih stavova, bogatstva i poslovne biografije, tako i zbog hoda po liniji ekstrema i njenog odnosa prema Trampu. 

Reč je o političkarki za koju se smatra da uživa imdž poslovne žene. Gradila ga je najpre u porodičnoj firmi. 

Njen suprug, Peri Grin, kupio je od njenog oca uspešnu građevinsku kompaniju "Taylor Commercial" 2002. godine.  Grin je bila na mestu finansijskog direktora ove kompanije od 2007. do 2011. godine, a zatim je napravila "poslovni zaokret" i odlučila da se posveti svetu sporta. Tada je otvorila krosfit teretanu.

AP/Jose Luis Magana

 

Hod između građevine i sporta odveo je u politiku. Politička aktivna postala je 2016. godine, a 2020. se kandidovala za jednog od Republikanske stranke u Kongresu. Kampanju je uglavnom gradila na temeljima toga da je uspešna žena iz sveta biznisa. 

Kako je za sajt "AJC" rekao profesor političkih nauka sa Univerziteta u Džordžiji, Čarls Bulok III, komentarišući vrtoglavi uspeh ove kontroverzne  njeno isticanje poslovnih uspeha i konzervativnog pogleda na svet prilikom kandidature u 14. okrugu Džordžije bilo je veoma dobra politička strategija.

"To je bilo vrlo dobro smišljeno, jer je 14. okrug jedan od najkonzervativnijih u čitavoj zemlji. Odlično se pripremila", rekao je Bulok.

Njena kampanja je bila veoma uspešna, delom zbog načina na koji se predstavila, a delom i zbog toga što je govorila o tome koliko podržava ideje Donalda Trampa, koji je omiljen u Džordžiji.

Komentari (0)

Svet