Planeta

Portparol premijera Džonsona: Talačka kriza u Teksasu antisemitski teroristički akt

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Incident u kojem je britanski državljanin uzeo četiri osobe za taoce u sinagogi u Teksasu bio je antisemitski teroristički akt, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

"Ovo je bio jedan užasan antisemitski čin terorizma", rekao je portparol novinarima i dodao da su misli premijera Džonsona sa jevrejskom zajednicom u Teksasu i širom sveta, prenosi agencija Rojters.

Američke vlasti juče su identifikovale 44-godišnjeg britanskog državljanina kao čoveka koji je uzeo četiri osobe za taoce u sinagogi u Teksasu pre nego što je tim FBI upao u zgradu i okončao sukob koji je predsednik Džozef Bajden nazvao činom terorizma.

Malik Fejsal Akram je ubijen nakon što je i poslednji talac izašao oko 21 čas sinoć iz sinagoge u blizini Fort Vorta, preneo je AP.

U saopštenju, FBI je naveo da nema naznaka da je neko drugi bio umešan, ali nije izneo mogući motiv.

Akram je zahtevao oslobađanje pakistanskog naučnika koji je osuđen za pokušaj ubistva oficira američke vojske u Avganistanu.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras osudila je akcije naoružanog muškarca koji je poremetio versku službu u sinagogi u Teksasu i nazvala to aktom terorizma i antisemitizma, preneo je Rojters.

"Moje misli su uz jevrejsku zajednicu i sve one koji su pogođeni užasnim činom u Teksasu. Osuđujemo ovaj teroristički čin i antisemitizam", navela je ona na Tviteru.

"Mi smo uz SAD u odbrani prava i sloboda naših građana od onih koji šire mržnju", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet