Planeta

Kurdi povratili kontrolu nad zatvorom u Siriji šest dana posle napada pripadnika Islamske države

Komentari

Autor: Jutarnji

26/01/2022

-

22:25

Kurdi povratili kontrolu nad zatvorom u Siriji šest dana posle napada pripadnika Islamske države
Tanjug/AP/Hogir Al Abdo - Copyright Tanjug/AP/Hogir Al Abdo

veličina teksta

Aa Aa

Kurdske snage, kojima u Siriji pomažu snage SAD, danas su vratile potpunu kontrolu nad velikim zatvorom koji je napala Islamska država (IS), završivši tako najveći džihadistički napad u zemlji u poslednje tri godine.

U borbama koje su se vodile 20. januara u cilju oslobađanja džihadista iz zatvora u Hasakeu, na severoistoku, kojim su upravljali Kurdi, poginula je 181 osoba - 124 džihadista, 50 kurdskih boraca i sedmoro civila, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Tanjug/AP/Hogir Al Abdo

 

Borbe su, po veoma hladnom vremenu naterale u beg oko 45.000 ljudi koji su živeli blizu zatvora Gvajrana, objavio je UN.

"Potpuna kontrola" nad zatvorom dogodila se nakon predaje svih džihadista koji su se u njemu zabarikadirali, rekao je Farhad Šami, portparol Sirijskih demokratskih snaga (FDS) u kojima prevladavaju Kurdi i koja je predvodnik borbe s Islamskom državom u Siriji, zemlji koja je u ratu od 2011.

SOHR je potvrdio da su kurdske snage zauzele zatvor, ali ističe da se operacija čišćenja nastavlja.

Tanjug/AP/Hogir Al Abdo

 

Više od stotinu džihadista u zatvoru i izvan njega učestvovalo je u koordinisanom napadu koji je počeo 20. januara.

Zatvorenici koji su se pobunili protiv čuvara i uzeli oružje iz skladišta, učestvovali su u borbama na strani napadača koji su uspeli da uđu u zatvor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet