Fokus

Nastavlja se sukob između Kurda i pripadnika Islamske države u Siriji, za tri dana stradalo 90 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2022

-

09:17

Nastavlja se sukob između Kurda i pripadnika Islamske države u Siriji, za tri dana stradalo 90 osoba
Nastavlja se sukob između Kurda i pripadnika Islamske države u Siriji, za tri dana stradalo 90 osoba - Copyright Tanjug/Kurdish-led Syrian Democratic Forces via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na severoistoku Sirije i noćas su, treći dan za redom, vođene borbe između pripadnika ekstremističke Islamske države (ID) i kurdskih snaga.

Borbe su započele nakon velikog napada džihadista na zatvor Gvairan u gradu Hasakeh, a u dosadašnjim sukobima poginulo je skoro 90 ljudi.

Bilans žrtava po svemu sudeći je veći, jer je za sada nepoznata sudbina više desetina zatvorskih čuvara i pritvorenika, navodi se u izveštaju britanske nevladine organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi RFI.

Kurdske snage, uz podršku helikoptera međunarodne koalicije predvođene SAD, pokrenule su sinoć napad u pokušaju da povrate zatvor Gvairan u gradu Hasakeh.

To je najveći zatvor za džihadiste na svetu u kojem se nalazi 3.500 pripadnika Islamske države, uključujući i komandante i lidere tog pokreta, koji je u četvrtak, nakon pobune zatvorenika, pao u ruke ekstremističke ID.

Zatvorenici su zaplenili naoružanje, vozila sa teškim mitraljezima i raketnim bacačima. Američko ratno vazduhoplovstvo je u nekoliko navrata stupilo u akciju, bombardujući zgrade zatvora u koje su se sklonili pripadnici ekstremističke ID.

Do sada je zarobljeno više od 130 džihadista koji su pobegli iz zatvora, ali na slobodi su desetine koji su uspeli da se neopaženo provuku kroz zatvorske žičane ograde, prenela je britanska nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava

Komentari (0)

Svet