Fokus

Upozorenje Unicefa: Stotine zarobljene dece ugroženo na severoistoku Sirije

Komentari

Autor: Jutarnji list

24/01/2022

-

08:24

Upozorenje Unicefa: Stotine zarobljene dece ugroženo na severoistoku Sirije
Upozorenje Unicefa: Stotine zarobljene dece ugroženo na severoistoku Sirije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 850 dece u neposrednoj je opasnosti zbog eskalacije nasilja na severoistoku Sirije, upozorila je agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu dece UNICEF.

Eskalacija nasilja u gradu al-Hasakehu nakon prošlonedeljnog bega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene dece, izjavio je u nedelju predstavnik Unicefa u Siriji Viktor Nilund, prenosi Jutarnji list. Nekima je od njih navodno tek 12 godina.

Više od 100 ljudi navodno je ubijeno, a hiljade su bile prisiljene da napuste i svoje domove zbog nasilja povezanog sa zatvorom Gvajarn, navodi agencija dpa.

"Deca u zatvoru Gvjarn ipak su samo deca i imaju pravo na pristup pravnim postupcima koji se baziraju na načelu zaceljivanja zajednice", upozorio je predstavnik Unicefa i apelovao da se deca puste iz zatvora.

"Pritvaranje dece trebalo bi biti isključivo poslednje rešenje i trebalo bi trajati što je kraće moguće", naglasio je.

Prema njegovim je rečima trenutno u zatvorima i kampovima smešteno gotovo 10.000 dece i njihovih majki iz više od 60 zemalja. Njihovi su životi u opasnosti zbog sve težih uslova u zatvoru i hladne zime.

Deca su "iznimno ranjiva i hitno im treba zaštita", istaknuo je Nilund.

"Unicef poziva sve aktere na severoistoku i u drugim delovima Sirije da sklone decu i zaštite ih. Ponovo pozivamo sve zemlje članice uključene u sukob da hitno poduzmu mere i preuzmu odgovornost u najboljem interesu dece i da ih vrate zajedno s njihovim majkama u matične zemlje."

Al-Hasakeh nalazi se na severoistoku Sirije koji kontrolišu sirijski Kurdi. Prema kurdskim medijima, u zatvoru u tom gradu donedavno je bilo zatvoreno oko 5.000 pristalica ekstremne islamističke grupe Islamska država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet