Planeta

Nove muke za američki avion F-35: Uložili dodatnih 14 milijardi dolara, a softver i dalje ne radi

Komentari

Autor: Blumberg

27/01/2022

-

21:25

Nove muke za američki avion F-35: Uložili dodatnih 14 milijardi dolara, a softver i dalje ne  radi
Avion F 35 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pentagon instalira softver vredan 14 milijardi dolara u borbene avione F35 koji su već raspoređeni za upotrebu iako se pokazalo da je loš, pun manjkavosti i nedovoljno testiran, objavila je u svojoj proceni vojna kancelarija za testiranje, prenosi Blumberg.

Vazduhoplovne službe su uočile nepravilnosti kod sistema naoružanja kao i kod sistema za komunikaciju, navigaciju i sajber bezbednost.  Osim ovih tehničkih problema utvrđeno je da je u sistemu za nišanjenje potrebno uraditi modifikaciju softvera što je zahtevalo dodatno vreme i resurse i dovelo do kašnjenja, navedeno je u izveštaju na 13 strana kancelarije za testiranje.

Borbeni avion F35 napravila je Lokid Martin korporacija i on je, u suštini, leteći kompjuter, sa više od osam miliona linija računarskog koda. Ugrađeni softver koji je potreban da bi se povećale njegove karakteristike i sposobnosti doneo je više problema od početka nadogradnje aviona koja je počela 2020. godine.

EPA/ PETER KLAUNZER

 

U delu godišnjeg izveštaja koji je prosleđen Pentagonu podaci izveštaja o avionu kombinacija su slobodnih i "kontrolisanih slobodnih informacija".

Laura Sil, portparol u Ministarstvu odbrane SAD zadužena za program F35, napisala je u izjavi da kancelarija "isporučuje softver za borbene avione ali da stručnjaci donose odluku da li da ga instaliraju u letelice. Dodala je da se povratne informacije "koriste za poboljšanje načina na koji se taj softver isporučuje".

Međutim, novi direktor za testiranje Ministarstva odbrane, Nikolas Gertin otkriva da se programska kancelarija ne uzima u razmatranje zabeležena iskustava o instaliranom softveru što je dovelo do manjkavosti kod letelica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet