Planeta

Najskuplji ruski grad za život nisu ni Moskva, ni Sankt Peterburg, a u njemu je sve za 57 odsto skuplje od proseka

Komentari

Autor: Rosstat

03/02/2022

-

07:20

Najskuplji ruski grad za život nisu ni Moskva, ni Sankt Peterburg, a u njemu je sve za 57 odsto skuplje od proseka
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najskuplje mesto za život u Rusiji je dalekoistočni grad Anadir, jedno od najizolovanijih naselja u zemlji, otkrila je ruska statistička agencija Rosstat u svom godišnjem izveštaju u utorak.

Anadir, glavni grad Čukotke, nalazi se unutar arktičkog kruga i jedna je od najvažnijih luka u Beringovom moreuzu, prolazu koji odvaja Rusiju od Aljaske za samo 83 kilometra. Zbog izolovanosti i nedostatka drumskog saobraćaja do drugih gradova, do Anadira se može stići samo avionskim putem. Direktan let do Moskve traje više od osam sati.

Prema Rosstatu, na onovu skupa 264 potrošačkih dobara i usluga, Anadir je 57 odsto skuplji od nacionalnog proseka. Iza najistočnijeg ruskog grada, na listi najskupljih nalaze se naselja u Kamčatskom kraju i Jakutiji, dva regiona koja su takođe smeštena na daleki istok zemlje.

Ni Moskva, ni Sankt Peterburg, dva najnaseljenija grada u Rusiji, nisu ušli u prvih 10.

Merenje ima za cilj da omogući ruskoj vladi da proceni troškove života u određenim gradovima u poređenju sa Rusijom u celini. Zbog toga ne uzima u obzir prihode već se samo fokusira na cenu robe i usluga. U skladu sa visokim troškovima života, Čukotka takođe ima mnogo veću prosečnu platu, koja je 2,2 puta veća od nacionalnog proseka.

Statistika je takođe otkrila da su najniže cene robe i usluga u Nazranu, najvećem gradu u Ingušetiji, republici u severnom Kavkazu. Ingušetija je takođe region sa najvećom nezaposlenošću u zemlji (31,6 odsto), što je daleko iznad nacionalnog proseka od 5,9 odsto.

Ranije ove godine, stručnjaci sa Moskovskog finansijskog univerziteta proglasili su Moskvu najboljim ruskim gradom po kvalitetu života, ispred Sankt Peterburga, Groznog, Magnitogorska i Vladimira. Osim troškova života, stručnjaci su razmatrali i prosečna primanja, kao i socijalna pitanja, kvalitet komunalnih usluga i nivo obrazovanja.

Komentari (0)

Svet