Planeta

Pronađena devojčica koja je nestala u Njujorku 2019. godine: Tajna sobe ispod stepeništa

Komentari

Autor: BBC

16/02/2022

-

17:35

Pronađena devojčica koja je nestala u Njujorku 2019. godine: Tajna sobe ispod stepeništa
Pronađena devojčica koja je nestala u Njujorku 2019. godine: Tajna sobe ispod stepeništa - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Pejzl Šaltis (6), pronađena je u ponedeljak u kući u gradu Sogertis posle policijske pretrage. Devojčica koja je nestala 2019. godine pronađena je živa i zdrava u tajnoj sobi ispod stepeništa, objavila je policija Njujorka.

Policija navodi da je devojčica u dobrom zdravstvenom stanju i da je ponovo  sa svojom zakonskim starateljem i starijom sestrom. Njeni roditelji kojima je oduzeto starateljstvo nad devojčicom, optuženi su za mešanje u starateljstvo i ugrožavanje dobrobiti deteta.

Pejzl je nestala u julu 2019. godine u okrugu Tioga u Njujorku. Nadležni su od početka verovali da su je oteli njeni biološki roditelji, Kimberli Kuper (33) i Kirk Šaltis Džunior (32).

Posle dobijanja informacije da je Pejzl zatočena na tajnoj lokaciji u gradu Sogertis policija je nabavila nalog za pretres kuće koja je jednom već bila pretresana ali bez rezultata. Kirk Šaltis Senior (57), koji je bio vlasnik kuće, nalazio se u njoj u trenutku pretresa i rekao je da ne zna gde se Pejzl nalazi.

Međutim, posle malo više od sat vremena pretresa, jedan detektiv je primetio čudan oblik stepenica koje vode u podrum.

Posle uklanjanja nekoliko dasaka, policija je našla Pejzl i njenu majku Kimberli Kuper sakrivene u maloj, hladnoj i vlažnoj prostoriji. Devojčicini biološki roditelji su izgubili starateljstvo nad njom i starijom sestrom pre njenog nestanka, tako da policija veruje da je to bio motiv otmice Pejzl.

"Verujemo da je neko obavestio roditelje da je starija sestra zakonski dodeljena staratelju i da je to bio glavni motiv roditelja da povedu Pejzl sa sobom i nestanu", istakao je šef policije grada Sogertis, Džozef Sinagra za kanal WNYT.

Otac, majka i deda devojčice uhapšeni su i biće optuženi za otmicu. U međuvremenu deda i otac su pušteni na slobodu do početka suđenja. 

Većina dece za koju se objavi da su nestala u SAD, budu pronađena za relativno kratko vreme, objavio je Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu. Međutim, u slučajevima porodične otmice, za decom može da se traga i više od deset meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet