Planeta

UN traže globalni sporazum o suzbijanju zagađenja plastikom: Dva predloga na pregovaračkom stolu

Komentari

Autor: AP

26/02/2022

-

14:25

UN traže globalni sporazum o suzbijanju zagađenja plastikom: Dva predloga na pregovaračkom stolu
UN traže globalni sporazum o suzbijanju zagađenja plastikom: Dva predloga na pregovaračkom stolu - Copyright Tanjug AP/Ben Curtis

veličina teksta

Aa Aa

Delegati zemalja članica Ujedinjenih nacija razmatraju predloge za obavezujući globalni sporazum o suzbijanju zagađenja plastikom. Očekuje se da će Skupština UN za životnu sredinu, koja se sastaje od 28. februara do 2. marta u glavnom gradu Kenije Najrobiju, predložiti međunarodni okvir za rešavanje rastućeg problema plastičnog otpada u svetskim okeanima i rekama.

"Prvi put u istoriji, vidimo globalni zamah bez presedana u borbi protiv pošasti plastičnog zagađenja", rekla je izvršna direktorka Programa UN za životnu sredinu Inger Andersen.

Tokom priprema za sednicu, Andersen je zamolila države članice da iskoriste priliku da preoblikuju "odnos čovečanstva sa plastikom jednom zauvek" razvijanjem sveobuhvatnog globalnog sporazuma za borbu protiv ovog problema.

Postoje dva glavna predloga o načinima smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Prvi, od strane Perua i Ruande, poziva na pristup punog spektra zagađenju plastikom, koji obuhvata ekstrakciju sirovina, proizvodnju plastike, kao i upotrebu i odlaganje plastike. Poziva se na stvaranje "međunarodnog pravno obavezujućeg sporazuma... kako bi se sprečilo i smanjilo plastično zagađenje životne sredine, uključujući mikro plastiku".

Predlog podržavaju Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvineja, Kenija, Madagaskar, Norveška, Filipini, Senegal, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Uganda, zajedno sa Evropskom unijom.

Drugi predlog, sponzorisan od strane Japana, poziva na međunarodni sporazum "kako bi se pozabavilo zagađenjem mora plastikom koji pokriva ceo životni ciklus i promoviše efikasnost resursa i cirkularnu ekonomiju", uključujući ponovnu upotrebu.

Ključna razlika je u tome što se japanski pristup koncentriše na zagađenje mora plastikom, dok predlog Perua i Ruande pokriva zagađenje plastikom u svim sredinama.

Oba predloga predviđaju uspostavljanje pregovaračkog odbora za završetak novog sporazuma do 2024. godine.

Ako bi Skupština UN za životnu sredinu odobrila takav sporazum, Andersen ističe da bi to bio "bio najznačajniji globalni; odluka o upravljanju životnom sredinom od Pariskog (klimatskog) sporazuma 2015. godine"

Ekološka grupa "Greenpeace" podržava pristup punog životnog ciklusa predloga Perua i Ruande za rešavanje zagađenja plastikom.

"Više od 140 zemalja je izjavilo podršku otvaranju pregovora o globalnom sporazumu o plastici", rekao je Erastus Oko, vođa Greenpeace grupe u Africi.

Međutim, kako Oko dodaje, podrška pregovora nije dovoljna.

"Ove zemlje bi trebalo da pozivaju na pravno obavezujući sporazum koji će odgovarati razmerama i dubini krize plastike", ističe on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet