Region

U Hrvatskoj od danas zabranjene lagane plastične kese

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

09:46

U Hrvatskoj od danas zabranjene lagane plastične kese
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od danas je u Hrvatskoj zabranjeno stavljanje u promet laganih plastičnih kesa za nošenje, a Ministarstvo privrede i održivog razvoja pozvalo je građane da koriste platnene kese ili korpe.

Reč je o zabrani na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih kesa debljine do 50 mikrometara, navodi Hina.

I dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih kesa koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane, saopštilo je Ministarstvo privrede i održivog razvoja.

Lagane plastične kese, koje su već na tržištu i trgovci ih imaju na zalihama, moći će da se koriste do isteka zaliha.

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih kesa biće dozvoljeno na pijacama, u pekarama, ribarnicama, poslastičarnicama, u prodavnicama mešovite robe, mesarama i na drugim mestima gde se prodaje hrana, isključivo da bi se u njih stavljala rasuta, odnosno industrijski neupakovana hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične kese neće moći da se koriste na prodajnim mestima gde se ne prodaje hrana, kao što su prodavncie sa odećom, obućom, kućnim aparatima, apotekama, knjižarama.

Preporuka za vas

EU klimatski pakt upozorava da je Mediteran i dalje najugroženiji: 55 odsto plastičnog otpada završi u njemu

Komentari (0)

Evropa