Planeta

Novi zakon u Nemačkoj – zbog poruka mržnje ide se u zatvor

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

10:40

Novi zakon u Nemačkoj – zbog poruka mržnje ide se u zatvor
Novi zakon u Nemačkoj – zbog poruka mržnje ide se u zatvor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada usvojila je nov zakon po kojem je upućivanje mržnjom motivisanih uvreda postalo kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine. 

Nemački ministar pravde Kristina Lambreht istakla je da je nov zakon usvojen kako bi bolje bili zaštićeni Jevreji, muslimani, pripadnici LGBT i osobe sa fizičkim nedostacima.

Naša je odgovornost da zaštitimo svaku osobu u našem društvu od bilo kakvog neprijateljstva ili izopštenja, istakla je Kristin Lambreht. 

Nove mere koje moraju zvanično da prođu kroz parlament da bi bile odobrene podrazumevaju da će biti kažnjivo i upućivanje uvreda preko telefonskih poruka, elektronske pošte ili pisma. 

"Članovi jevrejskih i muslimanskih zajednica često su izloženi  izrugivanju i omalovažavanju, kaže Lambreht.

Novi potez vlade došao je zbog sve većeg rasta napada iz mržnje prema manjinama. Prošle godine Nemačka je zabeležila rast napada na imigrante od 72,4 odsto, odnosno, 5,298 slučajeva ukupno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer. U jednom od  najtežih zločina u gradu Hanau ubijeno je devet migranata. 

Antisemitski zločini porasli su za 15,7 odsto prošle godine u odnosu na 2019.  Čak 62 napada okarakterisani su kao čin nasilja, dok su drugi označeni kao antisemitski govor, uglavnom preko interneta i socijalnih medija. 

Prema postojećoj legislativi lične uvrede koje nisu javne ne mogu da budu okarakterisane kao izazivanje rasne mržnje.

Komentari (0)

Svet