Planeta

(VIDEO) Iskustvo s paraolimpijcima pomoglo u lečenju životinje: Mladunče žirafe prohodalo pomoću specijalne proteze

Komentari

Autor: AP

13/05/2022

-

21:49

Associated Press • San Diego Zoo Wildlife Alliance • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Početkom godine u zoološkom vrtu nedaleko od San Dijega, rođena je žirafa Msituni sa deformitetom zbog kojeg prednje noge nisu mogle pravilno da se savijaju. Osoblje vrta plašilo se da bi zbog ovog problema mladunče moglo da ugine, a niko nije imao iskustva sa postavljanem proteze na noge žirafe.

Rešavanje zdravstvenog problema se pokazalo posebno izazovnim s obzirom na to da je novorođenče bilo visoko 178 santimetara i svakim danom je raslo. Zato su se obratili stručnjacima za ortotiku na klinici Hanger, gde je dr Ara Mirzaian dobio svog prvog životinjskog pacijenta. On je inače stručnjak koji je pomogao mnogim paraolimijcima i deci sa skoliozom.

Tanjug/AP/San Diego Zoo Wildlife Alliance

 

"Bilo je prilično nadrealno kada sam prvi put čuo za slučaj. Počeo sam na internetu da proučavam ove životinje 24 sata dnevno", rekao je Mirzaian za Asošiejted pres. 

Zoološki vrtovi se sve češće obraćaju medicinskim radnicima koji leče ljude, kako bi pronašli rešenja za bolesne životinje. Saradnja je bila posebno korisna u oblasti protetike i ortoze. Tim sa klinike Hanger u Kaliforniji imao je ortoze za bicikliste i kajakaše koji su osvajali medalje na Paraolimpijskim igrama.

Tanjug/AP/San Diego Zoo Wildlife Alliance

 

Ipak, ova situacija je bila definitivno "kriva učenja" za sve, uključujući i Meta Kinija, višeg veterinara za divlje životinje u zoološkom vrtu San Dijega.

"Obično stavljamo gips, zavoje i slično. Ali nešto poput ove proteze koju je dobila... to je nešto za šta smo zaista morali da se obratimo našim ljudskim medicinskim kolegama", rekao je Kini.

Msituni pati od hiperekstendiranih karpija, a s obzirom na to da je pri rođenju imala više od 55 kilograma, bolest je već uzimala danak na njenim zglobovima i kostima.

Tanjug/AP/San Diego Zoo Wildlife Alliance

 

Veterinar Kini je prvo kupio proteze za kolena za ljude koje je isekao i ponovo satavio, ali one nisu odgovarale. Zatim je žirafa nosila medicinske proteze za ljude koje su modifikovane za njene duge noge, ali je na kraju slomila jednu nogu.

Da bi prilagođene proteze funkcionisale, trebalo bi da imaju raspon pokreta, ali da budu izdržljive. Bilo je potrebno osam dana da se naprave proteze od karbonskog grafita koje su se na odgovarajućim tačkama krivile, i koje su odgovaranje njenom krznu. Kada su stručnjaci stavili prilagođenu protezu, dr Mirzaian je bio toliko dirnut životinjskom lepotom da je zagrlio žirafu.

Tanjug/AP/San Diego Zoo Wildlife Alliance

 

"Bilo je neverovatno videti tako veliko, lepo stvorenje kako leži ispred mene", rekao je.

Posle deset dana problem je bio rešen.

"Bilo je najlepše videti takvu životinju kako hoda. Dobar je osećaj znati da smo spasili život ovoj životinji", zaključio je

Komentari (0)

Svet