Planeta

Smit Amerika u Los Anđelesu: Vlada SAD obećala stotine miliona dolara pomoći migrantima iz Venecule

Komentari

Autor: FoNet

10/06/2022

-

23:30

Smit Amerika u Los Anđelesu: Vlada SAD obećala stotine miliona dolara pomoći migrantima iz Venecule
Smit Amerika u Los Anđelesu: Vlada SAD obećala stotine miliona dolara pomoći migrantima iz Venecule - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas objavile niz mera za podršku migrantima, a predsednik Džo Bajden i lideri drugih američkih zemalja pripremaju se da izdaju zajedničku deklaraciju o migracijama poslednjeg dana Samita Amerika u Los Anđelesu opterećenog diplomatskim prepirkama, javlja Rojters.

Bajdenova administracija je obećala stotine miliona dolara pomoći venecuelanskim migrantima širom zapadne hemisfere, kao i programe podrške za privremene porodične vize Kubancima i Haićanima i olakšice za zapošljavanje radnika iz Centralne Amerike.

Ove najave bi trebalo da prate pakt predvođen SAD pod nazivom „Deklaracija iz Los Anđelesa“ koji ima za cilj stvaranje podsticaja za zemlje koje prime veliki broj migranata i širenje odgovornosti u regionu. Ali neki analitičari su skeptični da će biti mnogo suštinskog preuzimanja obaveza, navodi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj plan treba da kruniše Samit Amerika čiji je domaćin Bajden u Los Anđelesu, a koji je osmišljen da ponovo potvrdi vođstvo SAD i da se suprotstavi rastućem ekonomskom uticaju Kine u regionu.

Međutim, ta poruka je bila zamagljena delimičnim bojkotom lidera, uključujući predsednika Meksika, u znak protesta što je Vašington isključio sa skupa američke oponente Kubu, Venecuelu i Nikaragvu.

Na otvaranju samita u četvrtak, lideri Argentine i Belizea izašli su na podijum kritikujući Bajdena direktno zbog liste gostiju, naglašavajući izazov sa kojim se globalna supersila suočava u obnavljanju svog uticaja među siromašnijim susedima.

Najavljena deklaracija pozvaće vlade u regionu da prošire svoje programe za privremene radnike, rekao je visoki američki zvaničnik koji je imao uvid u plan, ali se očekuje da će mnoge zemlje, naročito karipske, odbaciti taj plan.

Američki zvaničnici veruju da je otvorena reakcija sa kojom se Bajden suočio na plenarnoj sednici u četvrtak podstakla odlučnost nekih lidera da ne popuste pred američkim pritiskom u vezi sa deklaracijom, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Obuzdavanje neregularnih migracija je prioritet za demokratskog predsednika SAD, pošto su pokušaji ilegalnih prelazaka na granici sa Meksikom dostigli rekordni nivo.

Republikanci, koji se nadaju da će povratiti kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom na novembarskim izborima na sredini mandata, kritikuju Bajdena jer je promenio restriktivnu imigracionu politiku republikanskog prethodnika Donalda Trampa.

Ali pitanje migracije – kao i sam samit – samo je jedan u nizu Bajdenovih izazova na unutrašnjem i međunarodnom planu, počev od naglog rasta inflacije, debate o kontroli oružja nakon nedavnih masovnih ubistava širom SAD i rata u Ukrajini.

Odsustvo sa samita lidera Meksika, Gvatemale, Hondurasa i Salvadora podstaklo je sumnju u to koliko će predložena obećanja postati stvarnost, iako su američki zvaničnici rekli da neučešće čelnika ovih zemalja neće sprečiti Vašington da ostvari željene rezultate.

Komentari (0)

Svet