Planeta

Lekcije iz Fukušime: Alarmirana javnost zbog ponovnog pokretanja reaktora u Japanu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

13:24

Lekcije iz Fukušime: Alarmirana javnost zbog ponovnog pokretanja reaktora u Japanu
Lekcije iz Fukušime: Alarmirana javnost zbog ponovnog pokretanja reaktora u Japanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef istrage o japanskoj nuklearnoj katastrofi i bivši visoki savetnik japanske vlade alarmirali su javnost zbog sedmičnih planova za ponovno pokretanje 44-godišnjeg reaktora, rekavši da industrija i vlada nisu uzeli u obzir lekcije iz Fukušime.

Kansai Elektrik Pauer, koja opslužuje Osaku i njenu industrijsku okolinu - područje koje ima ekonomsku proizvodnju gotovo kao Meksiko, saopštila je da je danas ponovo pokrenula reaktor broj tri na svojoj stanici Mihama u zapadnom Japanu, preneo je Rojters.

Ovo je najstariji reaktor koji je ponovo pokrenut posle katastrofe u Fukušimi 2011. godine i bilo mu je potrebno posebno odobrenje da bi mu se životni vek produžio preko standardnog ograničenja od 40 godina.

Većina reaktora u Japanu je zatvorena nakon što je nesreća ukazala na propuste u regulaciji i nadzoru.

Tatsuđiro Suzuki, bivši zamenik predsednika vladine Komisije za atomsku energiju, rekao je Rojtersu da sumnja u to kako je dobijeno odobrenje za ponovno pokretanje.

On je rekao da je zabrinut zbog nedostatka transparentnosti i upotrebe subvencija kako bi lakše došli do odobrenja od strane lokalnog stanovništva radi odobrenja za ponovno pokretanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet