Planeta

Umro je najusamljeniji čovek na svetu: Poslednji član domorodačke grupe živeo u potpunoj izolaciji 26 godina

Komentari

Autor: BBC

30/08/2022

-

16:51

Umro je najusamljeniji čovek na svetu: Poslednji član domorodačke grupe živeo u potpunoj izolaciji 26 godina
Prinskrin/Youtube/FUNAI, the National Indian Foundation - Copyright Prinskrin/Youtube/FUNAI, the National Indian Foundation

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji preostali član domorodačke grupe koja je živela na teritoriji autohtonog stanovništva Tanaru u Brazilu, preminuo je, a njegovo telo pronađeno je prošlog utorka, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Čovek, čije ime nije poznato, živeo je u potpunoj izolaciji poslednjih 26 godina. Bio je poznat kao "Čovek iz rupe" jer je kopao duboke rupe, od kojih je neke koristio za lov, a druge, smatra se, kao skladište. Telo je pronađeno 23. avgusta u visećoj mreži ispred njegove slamnate kolibe. Nije bilo znakova nasilja.

Smatra se da je umro prirodnom smrću u dobi od oko 60 godina. Godine 1995, šest preostalih članova njegovog plemena ubijeno je u napadu ilegalnih rudara, kada je on jedini preživeo.

Brazilska agencija za domorodna pitanja je tek 1996. postala svesna njegovog opstanka i od tada je nadgledala područje radi njegove bezbednosti. Tokom rutinske patrole agent Funaija Altair Hoze Algajer pronašao je telo čoveka prekriveno perjem u visećoj mreži.

Ekspert za starosedeoce Marselo dos Santos rekao je lokalnim medijima da misli da je čovek stavio perje na sebe, znajući da je spreman na smrt.

"Čekao je smrt, nije bilo znakova nasilja", ističe on i dodaje da je čovek verovatno preminuo 40 do 50 dana pre nego što je pronađeno njegovo telo.

Kako je izbegavao bilo kakav kontakt sa strancima, nije poznato kojim jezikom je čovek govorio niti kojoj je etničkoj grupi pripadao. 

Agent Algajer smatra da su rupe možda imale duhovni značaj za neimenovanog čoveka, dok drugi nagađaju da ih je on možda koristio kao skrovište. Dokazi pronađeni tokom godina u toj oblasti takođe sugerišu da je sadio kukuruz i manioku i sakupljao med i voće kao što su papaja i banane.

Prema brazilskom ustavu, domoroci imaju pravo na svoju tradicionalnu zemlju, a pristup zemlji koju je on nastanjivao, poznatoj kao autohtona teritorija Tanaru, zaštićen je od 1998. godine.

Područja koja okružuju teritoriju od 8.070 hektara koriste se za poljoprivredu, a lokalne vlastike zemljišta je u prošlosti često iritirala zabrana ulaska na teritoriju authtonog stanovništva.

Pošto je Čovek iz rupe preminuo, grupe za ljudska prava domorodaca pozvale su da rezervat Tanaru dobije trajnu zaštitu.

U Brazilu postoji oko 240 autohtonih plemena, od kojih su mnoga ugrožena jer ilegalni rudari, drvosječe i farmeri zadiru na njihovu teritoriju, upozorava Survival International, grupa za pritisak koja se bori za prava domorodačkog naroda.

Komentari (0)

Svet