Planeta

Gutereš u poseti poplavljenim oblastima u Pakistanu: Potrebna ogromna finansijska podrška

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2022

-

11:55

Gutereš u poseti poplavljenim oblastima u Pakistanu: Potrebna ogromna finansijska podrška
Pakistan - Copyright Tanjug AP/Fareed Khan

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš posetio je danas nekoliko oblasti u Pakistanu koje su opustošene poplavama, tokom svoje dvodnevne posete zemlji za koju je rekao da nepravedno trpi razorne posledice klimatskih promena.

Gutereš je sleteo danas u provinciju Sind, pre nego što je preleteo iznad nekih od najteže pogođenih oblasti na putu ka Baludžistanu, još jednoj teško pogođenoj provinciji, preneo je Rojters.

U julu i avgustu Pakistan je dobio 391 mm kiše, ili skoro 190 odsto više od 30-godišnjeg proseka.

U južnoj provinciji Sind padalo je 466 odsto više kiše od proseka.

"Teško je ne biti duboko dirnut kada čujete tako detaljne opise tragedije. Pakistanu je potrebna ogromna finansijska podrška. Ovo nije pitanje velikodušnosti, već je pitanje pravde", rekao je Gutereš nakon sletanja u Sind, prema snimku koji je objavila kancelarija premijera Šebaza Šarifa, navodi Rojters.

On je još rekao da svet treba da razume uticaj klimatskih promena na zemlje sa niskim prihodima.

"Čovečanstvo je vodilo rat protiv prirode i priroda uzvraća udarac. Priroda uzvraća udarac u Sindu, ali nije Sind taj koji je prouzrokovao emisije gasova staklene bašte koje su tako dramatično ubrzale klimatske promene.Postoji veoma nepravedna situacija u odnosu na nivo razaranja", rekao je Gutereš.

Stručnjaci kažu da je Pakistan odgovoran za samo 0,4 odsto svetske emisije štetnih gasova koje se smatraju uzrokom klimatskih promena.

SAD su odgovorne za 21,5 odsto, Kina za 16,5 odsto, a EU za 15 odsto ukupne količine zagađujućih gasova u svetu.

"Zemlje koje su odgovornije za klimatske promene trebalo je da se suoče sa ovim izazovom", rekao je Gutereš.

Rekordne monsunske kiše i otapanje glečera na severnim planinama izazvali su poplave u Pakistanu, u kojima je poginulo više od 1.391 osoba, a uništene su kuće, putevi, železničke pruge, mostovi, stoka i usevi.

Ogromna područja zemlje su poplavljena, a stotine hiljada ljudi evakisano je iz svojih domova.

Vlada Pakistana je saopštila da je 33 miliona stanovnika pogođeno poplavama, a Pakistan procenjuje štetu na 30 milijardi dolara, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet