Planeta

Pariski klub odložio Argentini otplatu dve milijarde dolara duga do marta 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2021

-

14:40

Pariski klub odložio Argentini otplatu  dve milijarde dolara duga do marta 2022.
Pariski klub odložio Argentini otplatu dve milijarde dolara duga do marta 2022. - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Argentina i grupa kreditora iz Pariskog kluba postigli su sporazum o odlaganju otplate 2,0 milijarde dolara duga te zemlje do marta 2022. godine.

To bi, prema mišljenju analitičara, trebalo da omogući Argentini da odahne dok se priprema za još važnije pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o dugu teškom oko 45 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Sporazum sa Pariskim klubom o odlaganju servisiranja obaveza do sledeće godine znači da će Argentina izbeći opasnost da joj se od sledećeg meseca zaračunavaju kaznene kamate zbog docnje u otplati kredita.

Do dogovora je došlo u vreme dok je Buenos Ajres pod velikim pritiskom da postigne sporazum sa MMF-om do 31. marta o obnavljanju otplate duga, koji sada ne može da servisira.

Ovo bi trebalo da odagna strah od kolapsa dogovora, kažu analitičari i podsećaju da Argentini dospeva nekih 8,5 milijardi dolara obaveza prema Fondu od sada do početka sledeće godine.

Predstojeći pregovori su i test za MMF, koji je 2018. povećao sredstva odobrena Argentini do najvećeg nivoa ikada, ali nije mogao da spreči ekonomsku krizu u toj zemlji.

Komentari (0)

Svet