Planeta

Delovi SAD se oporavljaju od posledica uragana: Nije poznat broj žrtava, i dalje postoji opasnost od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

09:40

Delovi SAD se oporavljaju od posledica uragana: Nije poznat broj žrtava, i dalje postoji opasnost od poplava
Delovi SAD se oporavljaju od posledica uragana: Nije poznat broj žrtava, i dalje postoji opasnost od poplava - Copyright AP Photo/Wilfredo Lee

veličina teksta

Aa Aa

Američke savezne države Florida, Severna i Južna Karolina oporavljaju se danas od razaranja koje je načinio uragan Ijan, jedna od najjačih oluja koja je pogodila kopno SAD i koja je prouzrokovala desetine milijardi dolara štete i dovela do za sada nepoznatog broja žrtava, prenosi Rojters.

Ijan, sada posttropski ciklon, u međuvremenu je oslabio, ali se i dalje predviđa da će danas doneti opasne vremenske uslove u delove Karoline, Virdžinije i Zapadne Virdžinije, prema Nacionalnom centru za uragane, navodi britanska agencija.

"Upozorenje na opasnost od olujnih udara i bujičnih poplava i dalje je na snazi", navodi se u saopštenju.

AP Photo/Wilfredo Lee

 

Oluja je u sredu pogodila obalu Meksičkog zaliva Floride, gde je po rečima zvaničnika pričinila štetu koja je verovatno među najvećim u istoriji, pre nego što je u petak udarila na obalu Džordžtauna, severno od grada Čarlstona u Južnoj Karolini, sa udarima vetra koji su dostigli 140 kilometara na čas.

Putevi su poplavljeni i blokirani drvećem, a oštećeno je više stubova.

Oko 1,9 miliona domova i poslovnih objekata u petak je bilo bez struje posle naleta Ijan.

Broj žrtava i iznos pričinjene štete i dalje nisu poznati, ali dok Florida ulazi u svoj treći dan nakon prvog udara uragana, stepen oštećenja postaje očigledniji, prenosi Rojters.

AP Photo/Wilfredo Lee

 

Postoje izveštaji o najmanje 21 smrtnom slučaju, saopštili su zvaničnici u petak, kao i da se oko 10.000 vodi kao nestalo, ali da su mnogi od njih verovatno još u skloništima ili su bez struje.

U ovom trenutku, osiguravajuće kuće procenjuju da je iznos pričinjene štete između 28 milijardi i 47 milijardi dolara, što bi mogla biti "najskuplja" oluja na Floridi od uragana Endrju 1992. godine, navodi britanska agencija.

Američki predsednik Džozef Bajden je već proglasio vanredno stanje, omogućivši da se federalni resursi stave na raspolaganje okruzima pogođenim olujom.

On je izjavio je da će razorne posledice uragana Jan verovatno biti među najgorim u istoriji Sjedinjenih Država.

Komentari (0)

Svet