Fokus

Bolnica bez krova, obala kao ravnica od blata, deo Floride bez struje: "Izgleda kao da uragan traje zauvek"

Komentari

Autor: BBC, Index, AP

29/09/2022

-

16:16

Bolnica bez krova, obala kao ravnica od blata, deo Floride bez struje: "Izgleda kao da uragan traje zauvek"
Tanjug/AP/Mary Martin - Copyright Tanjug/AP/Mary Martin

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Jan izazvao je jednu od najopasnijih oluja koja je pogodila SAD u poslednjih nekoliko godina. Skoro dva i po miliona domaćinstava na Floridi ostalo je bez struje, dok su se poplave proširile i na centar zemlje.

Uragan Ian stigao je na kopno oko 15:10 po lokalnom vremenu u sredu, udarivši u obalu sa brzinom vetra do 241 kilometar na sat. Od juče sa Floride stižu slike i snimci dramatičnih scena – bolnica kojoj je krov odne vetar, potopljeni automobili, drveće iz korena iščupano iz zemlje.

Uragan kategorije četiri je kasnije sveden na tropsku oluju. Međutim, nadležni organi upozorili su Floriđane da je pred njima najopasnijih 24 sata.

Guverner države Ron DeSantis opisao je Jan kao "najveću poplavu" koju je jugozapadna Florida ikada videla i najavio da je 7.000 vojnika Nacionalne garde spremno da predvode operacije spasavanja u poplavnim zonama.

Tanjug/AP/Joe Burbank/Orlando Sentinel

 

Jan sada nastavlja da se kreće na sever kroz Floridu. Međunarodni aerodrom Džeksonvil, sa sedištem na severoistoku Floride, otkazao je sve letove zakazane za četvrtak.

Očekuje se da će uragan u petak stići do Džordžije i Južne Karoline. Virdžinija se takođe pridružila Džordži, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini i Floridi proglašavanjem vanrednog stanja.

Lovac na uragane objavio snimak: Ovo ću zauvek pamtiti

Lovac na uragane koji je u avionu uletio u oko uragana Jan opisao je oluju kao "najgoru u svojoj karijeri". Nik Andervuk bio je na misiji izviđanja s američkom Nacionalnom okeanskom i atmosferskom administracijom (NOAA) kako bi procenio opasnost koja preti od jedne od najjačih oluja koja je ikad pogodila SAD.

"Zauvek ću pamtiti uragan Jan, barem do sledeće oluje za koju mogu reći da je najgora. Na snimku pokušavam da izdržim kako bi prikupio podatke.. izgledalo je kao da traje zauvek", objavio je Andrvud u opisu.

Ulice poplavljene, plaže puste – zašto?

Iako je uragan Jan poplavio ulice mnogih gradova, zapadna obala države pretvorila se u ogromnu ravnicu od blata. Nivo vode je pao za čak 1,8 metara.

AP Photo/Chris O'Meara

 

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da građani ne bi trebalo da šetaju na plaži, iako je neobična pojava mnoge izmamila.

Do ovog povlačenja vode dolazi zbog takozvanog obrnutog olujnog udara, a sva izgubljena voda će se u jednom trenutku vratiti, prenosi Index.

Jak vazdušni pritisak utiče na promenu nivoa mora. Da li ga podiže izazivajući razorne olujne udare ili ga, kao u ovom slučaju, snižava, zavisi od smera vetra.

Pošto se uragan Jan nalazi na severnoj hemisferi, rotira se u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Dok se približavala Floridi sa juga, njeni vetrovi su gurali vodu dalje od obale. Ali nakon što oluja prođe, vetrovi sa istoka će preusmeriti vodu ka obali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet