Planeta

U Somaliji sve veći broj dece umire od gladi zbog najveće suše u poslednjih 40 godina

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

10:53

U Somaliji sve veći broj dece umire od gladi zbog najveće suše u poslednjih 40 godina
U Somaliji sve veći broj dece umire od gladi zbog najveće suše u poslednjih 40 godina - Copyright AP Photo/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

U Somaliji sve veći broj dece umire od gladi zbog najveće suše u toj zemlji u poslednjih 40 godina, objavio je danas BBC.

Predstavnici somalijske vlade upozoravaju da još veća katastrofa može zadesiti tu zemlju u narednim danima, ukoliko ne bude stigla veća pomoć međunarodne zajednice.

U Somaliji više od dve trećine dece i trudnih žena, raseljenih zbog suše i koji se nalaze u kampovima, pate od akutne neuhranjenosti, a veliki je i procenat smrtnosti zbog gladi, što pokazuje da je zadocnela deklaracija protiv gladi u toj zemlji koju su usvojile Ujedinjene nacije.

Više od polovine stanovništva Somalije koje je pogođeno aktuelnom sušom, nalazi se u oblastima koje kontroliše teroristička grupa Al Šabab, što otežava dostavljanje hrane i lekova tim područjima.

Zbog toga se planira dostavljanje pomoći vazdušnim putem. Američki Stejt department je nedavno uputio novu finansijsku pomoć Somaliji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet