Planeta

Maskov Spejs iks poslao u orbitu posadu sa ruskim i američkim astronautima

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

16:38

Maskov Spejs iks poslao u orbitu posadu sa ruskim i američkim astronautima
Maskov Spejs iks poslao u orbitu posadu sa ruskim i američkim astronautima - Copyright Tanjug/AP Photo/Terry Renna

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Ilona Maska Spejs Iks, danas je lansirala u orbitu posadu Međunarodne svemirske stanice, kao deo petomesečne misije. Posadu  čine dva američka i po jedan japanski i ruski astronaut, preneo je Rojters.

 

 

Spejs Iks lansirna raketa, koja se sastoji od raketnog vrha Falkon 9 sa kapsulom Kru Dragon pod nazivom "Endjurens", postavljena za poletanje u podne po američkom vremenu u NASA svemirskom centru "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi.

 

 

Četvoročlana posada, kako se dodaje, trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) oko 29 sati kasnije, u četvrtak uveče, kako bi započela petomesečnu naučnu misiju u orbitalnoj laboratoriji oko 420 kilometara iznad Zemlje. Ovo je prvi put u 20 godina da je jedan ruski kosmonaut poleteo iz SAD, uprkos tenzijama oko rata u Ukrajini, prenosi AP.

 

 

Napominje se da misija, nazvana Kru-5, označava petu posadu ISS-a koja za NASA leti u Spejs Iks vozilu otkako je u maju 2020. godine Mask, u okviru privatnog raketnog poduhvata, počeo da šalje američke astronaute u svemir.

 

 

"Svi sistemi svemirskih letelica su u funkciji", rekla je komentatorka Spejs Iksa Kejt Tajs tokom veb prenosa pripremnih aktivnosti oko tri sata pre lansiranja, dodajući da "u ovom trenutku sve izgleda dobro što se tiče vremenskih prilika".

Rojters prenosi da su astronauti upravo izašli iz operativne zgrade svemirskog centra obučeni u svoja belo-crna odela sa šlemovima da bi mahnuli znatiželjnicima i oprostili se od voljenih pre nego što su odvezeni do lansirne rampe nekoliko milja odatle.

Najnoviji tim predvodi Nikol Man, 45, borbeni pilot veteran, a ona ulazi u istoriju svemirskih letova kao prva žena koju je NASA poslala u orbitu i prva na mestu komandanta posade Spejs Iks Kru Dragon.

U misiju je uključena je Ana Kikina (38), aktivan član ruske svemirske agencije Roskosmos, koja je će leteti na američkom svemirskom brodu uprkos tenzijama Rusije i SAD oko rata u Ukrajini.

Komentari (0)

Svet