Fokus

Na farmi u Novom Južnom velsu pronađeni ostaci letelice "Spejs Iks"

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

13:39

Na farmi u Novom Južnom velsu pronađeni ostaci letelice "Spejs Iks"
Na farmi u Novom Južnom velsu pronađeni ostaci letelice "Spejs Iks" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pronađeni su ostaci letelice za koju se veruje da je iz svemirske misije kompanije "Spejs Iks". Ostaci su nađeni na farmi na prostoru Dalgetija, manjeg grada u Novom Južnom Velsu, preneo je Gardijan.

Astrofizičar Bred Taker, u ime Australijske svemirske agencije, saopštio je da po trenutnim procenama olupina, koju su prijavili farmeri, odgovora ostacima svemirske opreme iz misije "Spejs Iks".

Naime, Takera su pozvala dva farmera iz te oblasti, Mik Miners i Džok Volas, koji su na svojoj farmi prijavili spaljeni predmet sumnjivog porekla.

Po izveštaju, predmet odgovara svemirskoj letelici "Spejs Iks" , za koju se procenjuje da je ponovo ušla u Zemljinu atmosferu u sedam časova ujutru 9. jula, 20 meseci nakon lansiranja u novembru 2020.

Kapsula "Spejs Iks" primećena je kako se raspada iznad oblasti Australije, gde su pronađeni ostaci.

Po svedočenju ljudi od Kanbere do Bendiga, padanje ove litilice je bilo vidljivo, a ovaj prikaz su mnogi podelili na društvenim mrežama.

Tanker je istakao da pronađeni predmet izdaleka deluje kao spaljeno drvo, a kada se priđe odaje utisak "vanzemaljskog obeliska".

Kako se navodi, predmet je dizajniran od materijala koji su predviđeni da budu otporni na toplotu, uključujući i izolaciju od ugljenične vatre. Na predmetu su uočljivi i znaci nagorelosti, koji su napravljeni prilikom ulaska u atmoaferu.

Ostatke letilice procenila je Australijska svemirska agencija (ASA), a konačna potvrda nije objavljena.

Komentari (0)

Svet