Planeta

Opšti izbori u Nepalu, u jeku ekonomske krize: Na glasanju došlo i do sukoba sa fatalnim ishodom

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

18:04

Opšti izbori u Nepalu, u jeku ekonomske krize: Na glasanju došlo i do sukoba sa fatalnim ishodom
Opšti izbori u Nepalu, u jeku ekonomske krize: Na glasanju došlo i do sukoba sa fatalnim ishodom - Copyright AP Photo/Niranjan Shrestha

veličina teksta

Aa Aa

Milioni građana Nepala izašli su danas na birališta da izaberu novu vladu u jeku ekonomske krize koja je pogodila i ovu azijsku državu.

Mnoge žene obučene u sarije i muškarci u farmerkama i sa bejzbol kapama stajali su u dugačkim redovima, čekajući svoj red za glasanje na opštim izborima, na kojima se centristička Nepalska kongresna partija, koju predvodi premijerka Sher Bahadur Deuba, bori protiv Nepalske komunističke ujedinjene marksističko-lenjinističke partije, prenosi Rojters.

Rast cena i loši izgledi za zapošljavanje bile su glavne teme tokom predizborne kampanje.

Nakon zatvaranja birališta glavni izborni komesar Dineš Tapalija rekao je da je, prema preliminarnim procenama, 61 odsto od ukupno 18 miliona birača dalo svoj glas, što je pad u odnosu na 68 odsto koliko je zabeleženo na poslednjim izborima 2017. godine.

"To je manje od naših očekivanja", rekao je Tapalija.

Prema tvrdnjama izbornih zvaničnika, jedna osoba je poginula u sukobu tokom glasanja, dok su, osim toga, izbori protekli uglavnom mirno.

Komentari (0)

Svet