Planeta

Dogovor 130 zemalja o uvođenju globalne poreske stope od najmanje 15 odsto

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2021

-

20:24

Dogovor 130 zemalja o uvođenju globalne poreske stope od najmanje 15 odsto
Dogovor 130 zemalja o uvođenju globalne poreske stope od najmanje 15 odsto - Copyright Tanjug AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj  (OECD) dogovorila je danas sa 130 zemalja o globalnoj poreskoj stopi od najmanje 15 odsto. 

Na dogovor nisu pristale Mađarska i Irska.

Matijas Korman, generalni sekretar OECD pozdravio je danas usvajanje istorijskog paketa ekonomskih mera. 

“Posle godina napornog rada i pregovora, ovaj dogovor osiguraće da velike multinacionalne kompanije počnu da svuda srazmerno plaćaju porez“, rekao je Korman.

Zemlje potpisnice su se takođe dogovorile o pravednijoj raspodeli „dobiti i oporezivanja“ u odnosu na multinacionalne kompanije, uključujući digitalne gigante kao što su Amazon i Gugl.

“Novim zakonom će se prerasporediti određena oporeziva prava multinacionalnih kompanija iz njihovih matičnih zemalja na tržišta na kojima imaju poslovne aktivnosti i ostvaruju dobit, bez obzira na to da li kompanije tamo imaju fizičko prisustvo“, navodi se u saopštenju OECD-a.

 

 

Francuski ministar finansija Bruno le Mer tvitovao je da se više od 130 zemalja, uključujući i Kinu, Indiju i Rusiju složilo za uvođenje ovih poreskih mera. On je naveo da je “ovo istorijski, ambiciozni i inovativni sporazum na koji se čekalo sto godina“.

Međutim, pojedinci se ne slažu sa tim jer smatraju da će novim zakonom bogate zemlje biti u prednosti u odnosu na one u razvoju. 

“Dogovor i dalje ostavlja mogućnosti multinacionalnim firmama da vežbaju izbegavanje plaćanja poreza što će još više povećati jaz između bogatih i siromašnih zemalja“, kaže Kventin Parinelo, portparol nevladine organizacije Oksfam Francuska. 

Komentari (0)

Svet