Planeta

Japan na proleće ili leto planira puštanje vode iz NE Fukušima u more

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2023

-

11:30

Japan na proleće ili leto planira puštanje vode iz NE Fukušima u more
Nuklearna elektrana Fukušima - Copyright Tanjug/AP/Hiro Komae

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vlada je dala procenu da bi voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima mogla biti puštena u more, "otprilike ovog proleća ili leta", prenosi Rojters.

U aprilu 2021, vlada je odobrila ispuštanje više od milion tona ozračene vode sa lokacije nakon filtracijskog tretmana u okean, a plan je bio da se to ponovi "za oko dve godine" u to vreme.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u julu da regulatori smatraju da je bezbedno ispuštanje vode, koja će biti filtrirana da bi se uklonila većina izotopa, iako bi i dalje sadržala tragove tricijuma, izotopa vodonika koji se teško odvaja od vode.

Ovaj plan je naišao na jak otpor lokalnih ribarskih udruženja zbog uticaja koje ispuštanje ove vode može imati na njihov život.

Države u okruženju, uključujući Južnu Koreju i Kinu, takođe su izrazile zabrinutost, navodi britanska agencija.

U martu 2001. godine zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima udaljenu oko 220 kilometara severoistočno od Tokija.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je više od 18.500 ljudi, a niko nije zvanično registrovan kao žrtva nesreće u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Komentari (0)

Svet