Planeta

Savet bezbednosti UN se saglasio oko operacije pomoći Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

18:46

Savet bezbednosti UN se saglasio oko operacije pomoći Siriji
Savet bezbednosti UN se saglasio oko operacije pomoći Siriji - Copyright AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saglasio se danas da produži prekograničnu operaciju pomoći Siriji iz Turske.

"Roditelji mogu večeras da spavaju znajući da će narednih 12 meseci njihova deca biti nahranjena. Humanitarni sporazum koji smo ovde postigli doslovno će spasiti živote", rekla je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild, preneo je Rojters.

Mandat za dugoročnu pomoć Siriji trebalo je da istekne u subotu.

Rusija je predložila da Savet bezbednosti produži pristup pomoći Siriji iz Turske na šest meseci, kao odgovor na suparnički predlog zapadnih članica Saveta da obnovi dugogodišnju operaciju prekogranične pomoći UN za 12 meseci, izjavile su juče diplomate.

Posle jutrošnjih pregovora između Tomas-Grinfildove i ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzije, 15-člani Savet jednoglasno je usvojio kompromisnu rezoluciju kojom se traži izveštaj UN o pristupu pomoći Siriji za šest meseci, ali i navodi da nije potrebno još jedno glasanje u januaru da bi se ponovo produžila prekogranična operacija.

Nebenzija je glasanje o rezoluciji, koju su predstavile SAD i Rusija, opisao kao istorijski trenutak za koji je izrazio nadu da bi mogao postati prekretnica ne samo za Siriju već i za region Bliskog istoka u celini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet