Planeta

"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina": Vrućine u Las Vegasu prete da obore rekord od 47,2 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

12:11

"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina": Vrućine u Las Vegasu prete da obore rekord od 47,2 stepeni
"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina": Vrućine u Las Vegasu prete da obore rekord od 47,2 stepeni - Copyright Tanjug AP/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Snažan toplotni talas koji je pogodio Las Vegas preti da ovog vikenda obori dosadašnji temperaturni rekord od 47,2 stepena.

U Las Vegasu su se ljudi slikali ispred table "Dobrodošli u čudesni Las Vegas" na temperaturi od 38 stepeni, piše AP. Dok turisti u tom gradu provode odmor u kasinima, gde je zbog klima uređaja potreban laganiji džemper, u domovima zdravlja i bolnicama medicinsko osoblje ukazuje pomoć dehidriranim građevinskim radnicima i ljudima koji su se onesvestili zbog visokih temperatura.

AP dodaje da desetine miliona Amerikanaca širom Kalifornije i na jugozapadu pokušavaju da nađu načine da se rashlade i izbegnu opasnost od ekstremnih vrućina.

Tanjug AP/John Locher

 

 

"Razgovarali smo o sve većoj vrućini nedelju dana, a sada je počeo najintenzivniji period", saopštila je Nacionalna meteorološka služba u petak.

Oko trećine Amerikanca je pod veoma jakim toplotnim talasom, a prognozira se da će vrelina da se pojača ovog vikenda u saveznim državama Nevadi, Arizoni i Kaliforniji, gde bi pustinjske temperature mogle da dostignu blizu 50 stepeni.

"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina jer predugo traje. Danju su ekstremne temperature, a noći su tople. Svako bi trebalo da shvati ovaj talas vrlo ozbiljno, uključujući i one koji žive u pustinji", saopšteno je iz kancelarije Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

Tanjug AP/John Locher

 

U petak je u Feniksu bilo 44,4 stepena, što je bio 15. dan zaredom u tom gradu da je zabeležena temperatura iznad 43,3 stepena. Grad je blizu rekorda od 18 dana sa izuzetno visokim temperaturama, što je zabeleženo 1974. godine.

"Ovog vikenda videćemo najozbiljnije i najvrelije uslove ikada. Vreme je za maksimalan oprez", rekao je šef meteorološke stanice Dejvid Hondula.

Očekuje se da će se vrelina nastaviti i sledeće nedelje.

Tanjug AP/John Locher

 

"Ima mnogo dehidriranih, iscrpljenih vrućinom", rekao je doktor iz Hitne pomoći Aškan Morim, koji radi u gradu Henderson.

U zdravstvenom okrugu južne Nevade sedam osoba je preminulo od vreline od 11. aprila, a prošle godine od vrućine su umrle 152 osobe.

 

Komentari (0)

Svet