Zdravlje

Kina odobrila Sinofarm vakcinu za decu stariju od tri godine

Komentari

Autor: T.T.

11/06/2021

-

10:58

Kina odobrila Sinofarm vakcinu za decu stariju od tri godine
Kina odobrila Sinofarm vakcinu za decu stariju od tri godine - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI; pixabay.com;

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv kovida 19 kompanije Sinofarm, koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode, dobila je odobrenje za upotrebu u Kini kod dece starije od tri godine.

Odluku kineskih vlasti za upotrebu Sinofarmove vakcine kod dece uzrasta od tri do 17 godina saopštio je novinarima danas glavni stručnjak u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Šao Jiming, prenosi Rojters.

I Sinovak odobren kod dece

Kina je pre šest dana odobrila vakcinu kompanije Sinovak za hitnu upotrebu za decu između tri i 17 godina. Očekuje se da će zdravstvene vlasti formulisati strategiju u narednim danima i odrediti prioritetne grupe, rekao je direktor kompanije Jin Vejdong za državnu televiziju.

On je istakao da maloletnici imaju niži prioritet pri vakcinaciji protiv koronavirusa u poređenju sa starijim osobama, koje se suočavaju sa većim rizikom od ozbiljnih simptoma nakon infekcije.

Preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja faze I i II pokazali su da vakcina može pokrenuti imuni odgovor kod osoba starosti od tri do 17 godina, a većina neželjenih rekacija je bila blaga.

Emirati testiraju Sinofarm

Ministarstvo zdravlja i prevencije Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenulo je studiju o imunom odgovoru na vakcinu Sinofarm kod dece od tri do 17 godina.

UAE su prva zemlja na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi koja je sprovela studiju efikasnosti vakcine u ovoj starosnoj grupi.

Preliminarni rezultati studije biće objavljeni kada budu dostupni i podržaće proces planiranja za siguran povratak u škole.

EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

 

Cilj studije je da nadgleda imunološki odgovor na vakcinu kod 900 dece različitih nacionalnosti. Svako dete koje bude učestvovalo moraće da ima punu saglasnost roditelja i biće pažljivo nadgledano. Sigurnost dece će biti na prvom mestu, ističu iz Ministarstva zdravlja UAE.

"Deca su kamen temeljac svakog društva i budućnosti svake nacije. Kako se sve više ljudi vakciniše u UAE, želimo da budemo sigurni da će naša deca moći bezbedno da prime vakcinu", istakao je dr Naval al Kabi, predsedavajući Nacionalnog odbora za kliničko upravljanje kovidom, inače autor studije.

"Zbog toga smo se, kada smo dizajnirali studiju imunološkog odgovora na Sinofarm, usresredili na to da obezbedimo svu brigu o našim mladim volonterima tokom ovog puta. Želimo da deca i roditelji razumeju svaki korak procesa, a takođe da znaju da ćemo biti sa njima, podržati ih i odgovoriti na svako pitanje", zaključio je.

Studija dolazi u jeku novih mutacija koje su dovele do povećanja broja pozitivnih slučajeva, uključujući i decu koja razvijaju teže simptome.

 

 

Komentari (0)

Magazin