Zdravlje

Ruski sojevi koronavirusa odavno već kruže populacijom

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

09:47

Ruski sojevi koronavirusa odavno već kruže populacijom
Ruski sojevi koronavirusa odavno već kruže populacijom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Monitoring sojeva koronavirusa, napravljen u Rusiji, otkrio je da u toj zemlji postoje novi sojevi koji cirkulišu na teritoriji. To je ukazao Aleksandar Gintsburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je i stvorio vakcinu Sputnjik V.

"Imamo sistem za praćenje sojeva koji je napravila vlada na bazama nekoliko istraživačkih centara. Podaci pokazuju da, zaista, mnogo modifikovanih verzija, naših, ne britanskih, ne indijskih, cirkulišu u državi", rekao je on za TASS.

Guntsberg dodaje da naučnici proučavaju svojstva ovih virusa.

Ranije je zamenik direktora Instituta "Gamaleja" Denis Logunov naveo da se novi specifični soj može pojaviti u Moskvi. Istovremeno je naglasio da nisu svi sojevi koronavirusa opasni, ali da je potrebno pratiti sve promene.

Da podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nedavno donela odluku da verzije koronavirusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbegne stigmatizaciju zemalja koje prijave novi soj.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opšte poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin